Kalendarium
Disputationer visas i DiVA.
RSS för kalender Prenumerera på kalenderFölj dessa instruktioner för att lägga in prenumerationen i Outlook i Windows:
- Kopiera kalenderlänken.
- Gå till kalendervyn i Outlook.
- Högerklicka på Mina kalendrar (eller Andra kalendrar), välj Lägg till kalender, välj Från Internet.
- I dialogrutan som öppnas klistrar du in kalenderlänken.
- Svara ja på frågan om du vill lägga till Internetkalendern i Outlook och prenumerera på uppdateringar.
Kalendern finns nu med i din kalenderlista i Outlook. Du kan välja om kalenderposterna ska visas genom att klicka i bocken bredvid kalenderns namn.
För Safari på Mac, läs dessa instruktioner.
I andra kalenderprogram, kopiera länken och lägg till den på det sätt som används där.
-
–
Digitala Stadsvandringar i rasismens historia i Uppsala
Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CEMFOR) lanserar digitala stadsvandringar i rasismens historia i Uppsala.
-
–
On-line Career Programme for Doctoral Students at UU
A tightly-focused career planning course with core material delivered online, designed Doctoral Students at UU. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4900
-
–18.00
Queerseminarium: Who's laughing now?
Kan humor och skratt agera som ett feministiskt motstånd i sociala medier?
-
–18.00
Stresshantering
Livet som student kan innebära mycket stress, och trots att det varken är fel eller farligt att känna stress så kan det påverka både studierna och livet i stort på negativa sätt. På Studenthälsans föreläsning lär du dig mer om vad stress är, hur du kan förebygga och hantera stress på ett funktionellt sätt.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Universums uppkomst, storhet och märklighet
Med nyfikenhet på en värld vars storhet och märklighet vi vet så lite om ifrågasätter professor Ulf Danielsson allt vi tar för sant med matematiken som modell. Där han bland annat hävdar att en objektiv verklighet finns och kan beskrivas av en fysik vi saknar förståelse för. Vid detta UppTalk samtalar vi om universums uppkomst, strängteorin, livets varande och mänsklighetens fria vilja.
-
–13.00
Webbinarium om Erasmuspraktik
Är du intresserad av att veta mer om Erasmuspraktik? Då är detta ett webbinarium för dig!
-
–15.00
#ISP60years webinar: Food safety in Bangladesh
Under 2021 firar ISP (International Science Program) vid Uppsala universitet 60-årsjubileum med webbseminarier och evenemang.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: Race, Slavery, and the Perils of Gift-Giving: Rereading The Liberty Bell and Cassey's Album
Alexandra Urakova, SCAS och Russian Academy of Sciences, talar på temat "Race, Slavery, and the Perils of Gift-Giving: Rereading The Liberty Bell and Cassey's Album". Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–16.00
Philosophy Tea - John Maynard Keynes, The Economic Consequences of the Peace
Under våren fortsätter professor Peter Wallensteen och lektor Daniel Ogden den populära föreläsningsserien Philosophy Tea talks.
-
–16.30
Webinar: How to start your own business in Sweden
Career Tuesday. Are you dreaming of realizing your ideas? Do you want to know what it is like to start your own business? https://careergate.student.uu.se/sv/event/4699
-
–19.30
Introduktion till EBC Makerspace
Välkommen till vår introduktion av allt som du kan göra hos oss på EBC Makerspace. Kursen är obligatorisk för alla som vill utnyttja våra 3D-skrivare och riktar sig både till den som är nybörjare och den som har erfarenhet av 3D-skrivare sedan tidigare. Efter du avklarat kursen så kommer du veta allt som vi har att erbjuda, och även vara behörig att skriva ut på våra 3D-skrivare!
-
–13.00
Linné om brödet som födoämne – om svenska brödtraditioner
Linné om brödet som födoämne – om svenska brödtraditioner med Karin Gerhardt, SLU. Hon berättar om brödhistoria i Sverige, Carl von Linnés skrift om bröd och om hans intresse för nödbröd. Svenska Linnésällskapet och Uppsala linneanska trädgårdar är värdar för föredraget.
-
–13.00
Studenthälsans promenadgrupp
Vill du komma ut och röra på dig, få dagsljus och träffa andra studenter? Studenthälsan bjuder in till promenadgrupp. Svenska och internationella studenter är välkomna!
-
–15.00
Studieverktyg för dig med någon form av läs- och skrivsvårigheter
Välkommen till en workshop i studieverktyg för dig med någon form av läs- och skrivsvårigheter.
-
–10.15
Digitalt frukostseminarium: Den gröna staden – stadsplanering med fokus på människor och biologisk mångfald
Samtidigt som vi börjar planera våra städer ur ett globalt hållbarhetsperspektiv behöver vi också bli mer medvetna om hur stadsplaneringen påverkar människor och djur i närmiljön. Hur ser ett hållbart samhällsbyggande ut och hur bygger vi städer som kan främja människors hälsa samtidigt som vi också tar tillvara den biologiska mångfalden?
-
–11.15
Ångströmlaboratoriet
Docentföreläsning: "Kristallisering ifrån lösning ur ett termodynamiskt och kinetiskt perspektiv"
Institutionen för kemi - Ångström inbjuder härmed alla intresserade till docenturföreläsning i ämnet kemi med inriktning mot fysikalisk kemi.
-
–13.00
Webbinarium om utbytesstudier
Så, du är intresserad av att ansöka om utbyte vid ett av våra partneruniversitet över hela världen. Toppen! Du kanske undrar vilka dokument du ska skicka, eller hur man skriver ett Academic Purpose Statement?
-
–14.30
Introduktion till Zotero
I introduktionskursen hjälper vi dig att komma igång, installera programvaran och skapa ett konto. Vi visar hur du sparar referenser till Zotero från artikeldatabaser, kataloger och webbsidor, bifogar PDF-filer, samt hur du infogar källhänvisningar och skapar litteraturlistor i ditt dokument.
-
Ångströmlaboratoriet
Docentföreläsning: Entropy rules! From Stirling engines to nuclear boil-off
Institutionen för fysik och astronomi inbjuder härmed alla intresserade till docenturföreläsning i ämnet fysik.
-
–11.30
NVivo för kvalitativ dataanalys - steg 2 - Online
Analysera och visualisera din kodning
-
–12.00
Seminar series on equal opportunities: Part 3
-
–13.00
Gustavianum – Uppsala universitetsmuseum
Virtuell visning i anatomiska teatern med Mikael Norrby
Tillfälle! Eftersom museet är stängt för restaurering i ett par år kan detta vara din enda chans att ”komma in” till anatomiska teatern.
-
Disputation Martina Isaksson
Avhandlingens titel: Overcontrol in anorexia nervosa – assessment, occurrence, and treatment
Zoom link: https://uu-se.zoom.us/j/69023819283
-
–17.00
Biomedicinskt centrum
Disputation, Lu Lu
-
–17.00
Disputation i religionssociologi - Linnea Jensdotter
Linnea Jensdotter försvarar sin avhandling Religion och politik i hybrida mediemiljöer: En analys av kommentarer till nyheter om Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna på Facebook.
-
–14.30
Framväxten av omvårdnadsforskningen i Sverige
Astrid Norberg, sjuksköterska och professor emerita, utsågs 1987 vid Umeå universitet till Sveriges första professor i omvårdnad. I föredraget berättar hon om forskningsområdets framväxt. Hon beskriver både motståndet och stödet för ämnet och ger exempel på hur det sedan organiserades på universitet och högskolor.
-
–14.30
Framväxten av omvårdnadsforskningen i Sverige
Astrid Norberg, sjuksköterska och professor emerita, utsågs 1987 vid Umeå universitet till Sveriges första professor i omvårdnad. I föredraget berättar hon om forskningsområdets framväxt. Hon beskriver både motståndet och stödet för ämnet och ger exempel på hur det sedan organiserades på universitet och högskolor.
-
–
Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala
Uppsala universitet deltar med forskare i flera seminarier i årets upplaga av Mänskliga Rättighetsdagarna som i år sänds digitalt. Universitetet har även en digital monter med material kring aktuella frågor på temat mänskliga rättigheter.
-
Ångströmlaboratoriet
Lic.seminarium: "Competing Pathways of Quenching in Sensitised Lanthanide Luminescence"
Salauat Kiraev presenterar sitt licentiatseminarium med titeln "Competing Pathways of Quenching in Sensitised Lanthanide Luminescence".
-
–12.30
UppTalk Weekly: Brain machine interface and the age of cyborgs
Föreställ dig att ett chipimplantat i ditt huvud kan göra så att dina tankar kommunicerar med proteser i din kropp. Visst låter detta som en total utopi, men det är det inte. Robin Augustine, docent i medicinteknik, samordnar Europeiska FET OPEN projektet B-CRATOS där de första stegen tas till att göra detta till en verklighet - att starta eran för cyborgs. OBS, samtalet sker på engelska!
-
–13.00
Lunchseminarium: Labor Market Integration Policies for Highly Skilled Refugees in Sweden, Germany, and the Netherlands
Micheline van Riemsdijk är docent vid kulturgeografiska institutionen på Uppsala universitet. Hennes forskning fokuserar på styrningen av internationell migration, arbetsmarknadsintegration och arbetsplatsintegration av högkvalificerade migranter.
-
–15.30
U-CARE Seminarieserie: Zeeds – Skapandet av meningsfulla vanor
2020 års Uppsalastudent Mamduh Halawa kommer att berätta om mobilappen "Zeeds", som han har varit med och utvecklat.
-
–16.30
Webinar: CV and Cover letter - be attractive!
CareerTuesday. A basic webinar on how to write your CV and Cover letter. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4690
-
–16.30
Webbinarium: Ett attraktivt CV och brev - hur?
KarriärTisdag. Funderar du på hur du kan formulera ditt CV och brev inför en jobbansökan? Vi ger dig grunderna. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4696
-
–19.30
Photoshopkurs
Den här kursen riktar sig till nybörjare som vill börja lära sig Adobe Photoshop; och både studenter, anställda samt forskare är välkomna att gå på den. Vi kommer via Zoom gå igenom grunderna, några exempel på vad man kan åstadkomma och tips & tricks. Du behöver inte mjukvaran för att ta del av kursen.
-
–13.00
Studenthälsans promenadgrupp
Vill du komma ut och röra på dig, få dagsljus och träffa andra studenter? Studenthälsan bjuder in till promenadgrupp. Svenska och internationella studenter är välkomna!
-
–16.15
Ångströmlaboratoriet
Lic.seminarium: "Magnetron sputtered high entropy alloy coatings and the effects of adding carbon"
León Zendejas Medina presenterar sitt licentiatseminarium med titeln "Magnetron sputtered high entropy alloy coatings and the effects of adding carbon".
-
–19.00
Introduktion till 3D-skrivarna på Ångström Makerspace
Välkommen till en introduktionskurs till 3D-skrivarna på Ångström Makerspace. Kursen är obligatorisk för alla som vill utnyttja våra 3D-skrivare och riktar sig både till den som är nybörjare och den som har erfarenhet av 3D-skrivare sedan tidigare. Efter kursen kommer du att ha "3D-skrivarkörkort" och får därmed möjlighet att själv boka 3D-skrivarna i Ångström Makerspace.
-
–16.45
BOOK LAUNCH - WEB EVENT: Stranded Encyclopedias, 1700–2000: Exploring Unfinished, Unpublished, Unsuccessful Encyclopedic Projects
Linn Holmberg, SCAS och Stockholms universitet, och Maria Simonsen, Aalborg University, presenterar sin nya bok "Stranded Encyclopedias, 1700–2000: Exploring Unfinished, Unpublished, Unsuccessful Encyclopedic Projects". David Dunér, Lunds universitet, och Jeff Loveland, University of Cincinnati, kommenterar. Evenemanget hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–14.00
Linnéträdgården
Vårblomning i Linnés trädgård
Välkommen in på en tjuvtitt i Linnéträdgården när det blommar som vackrast i vårkvarteret och under trädkronorna. Botanisten visar sippor, nunneört, adonis, lökväxter och vårbolmört. Linnéträdgården. Obligatorisk föranmälan.
-
–16.10
Öppningssymposium för centrum för kvinnors psykiska hälsa – WomHer
Välkommen till invigningssymposium för Uppsala universitets centrum för kvinnors
psykiska hälsa – WomHer. Symposiet hålls på engelska. -
–19.30
Introduktion till EBC Makerspace
Välkommen till vår introduktion av allt som du kan göra hos oss på EBC Makerspace! Kursen är obligatorisk för alla som vill utnyttja våra 3D-skrivare och riktar sig både till den som är nybörjare och den som har erfarenhet av 3D-skrivare sedan tidigare. Efter du avklarat kursen så kommer du veta allt som vi har att erbjuda, och även vara behörig att skriva ut på våra 3D-skrivare!
-
–10.45
Introduktion till Zotero - Online
I introduktionskursen hjälper vi dig att komma igång, installera programvaran och skapa ett konto. Vi visar hur du sparar referenser till Zotero från artikeldatabaser, kataloger och webbsidor, bifogar PDF-filer, samt hur du infogar källhänvisningar och skapar litteraturlistor i ditt dokument.
-
–13.00
UppTalk Weekly panelsamtal: Forskardrömmar - hur vi skapar intresse och nyfikenhet hos barn kring forskning
Ungdomars gymnasieval har sen 70-talet präglats av kön och social bakgrund. I boken ”Forskardrömmar – berättelser för nyfikna barn” vill man med hjälp av berättelser visa att det inte finns någon specifik mall för vem som blir forskare - det kan se väldigt olika ut. Men det finns många sätt att väcka barns nyfikenhet kring forskning och utbildning. Hur vi gör det är temat för detta panelsamtal.
-
–15.00
#ISP60years webinar: Medicinal Plants of Zimbabwe as Anti-infectives
Under 2021 firar ISP (International Science Program) vid Uppsala universitet 60-årsjubileum med webbseminarier och evenemang som ges på engelska.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: When and Where Birth Spacing Matters for Offspring Outcomes: An International Comparison
Kieron Barclay, SCAS och Stockholms universitet, talar på temat "When and Where Birth Spacing Matters for Offspring Outcomes: An International Comparison". Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–13.00
I Linnés fotspår – kartläggning av fåglarnas mångfald
I Linnés fotspår – kartläggning av fåglarnas mångfald med Per Alström, Uppsala universitet.
-
–13.00
Studenthälsans promenadgrupp
Vill du komma ut och röra på dig, få dagsljus och träffa andra studenter? Studenthälsan bjuder in till promenadgrupp. Svenska och internationella studenter är välkomna!
-
–19.00
Framtidsakademin – Kampen om den framtida staden – makt och motstånd i Uppsala
Varmt välkommen till en öppen föreläsning med Irene Molina, Professor i kulturgeografi, Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF), Professor, Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CEMFOR), Gästprofessor UCLA “Kampen om den framtida staden – makt och motstånd i Uppsala”
-
–13.00
Långvariga symptom vid covid-19: vad har vi lärt oss hittills?
En betydande andel av de som haft covid-19 får kvarstående symtom sk. långtidscovid eller postcovid. COVID Symptom Study med 4,6 milj deltagare pågår i tre länder och data från studien har använts för att beskriva tillståndet och dess riskfaktorer. I detta webinar diskuterar studiens forskare forskningsresultat med patientrepresentant Åsa Kristoferson Hedlund och immunolog och docent Petter Brodin
-
–16.00
Språkvalet i svensk skola
Varmt välkomna till detta forskningsseminarium med tema språkvalet i svensk skola. Jonas Granfeldt kommer att berätta om trender i språkvalet för moderna språk under 2000-talet, och Erik Cardelús kommer att presentera en enkätstudie som undersöker vilka faktorer som påverkar att elever väljer att fortsätta sina studier i moderna språk.
-
–19.00
Botaniska trädgården
Mellan krokus och sippor
Hur långt har våren kommit i år? Följ med på en rundtur i trädgården bland blommande vårlökar och andra vårtecken. Obligatorisk föranmälan.
-
–17.00
Linnéträdgården
Säsongsstart i Linnés trädgård
Välkommen till Linnéträdgården för att njuta av blommande lökväxter och vårgröna träd. Besök Carl von Linnés professorsbostad och beundra de vackra handmålade tapeterna och familjen Linnés personliga föremål. Öppet tisdag-söndag 11-17, från 1 maj.
-
–17.00
Linnés Hammarby
Säsongsstart hos Linné
Linnés Hammarby öppnar för säsongen 1 maj. Välkommen till Linnés lund när våren är som vackrast. Följ med på en visning i bostadshuset eller ta en promenad i park och Kulturreservat.
-
–19.30
Introduktion till EBC Makerspace
Välkommen till vår introduktion av allt som du kan göra hos oss på EBC Makerspace. Kursen är obligatorisk för alla som vill utnyttja våra 3D-skrivare och riktar sig både till den som är nybörjare och den som har erfarenhet av 3D-skrivare sedan tidigare. Efter du avklarat kursen så kommer du veta allt som vi har att erbjuda, och även vara behörig att skriva ut på våra 3D-skrivare!
-
–13.00
Akademiska sjukhuset
Womher seminar
Title: "PTSD in Women: Unnoticed, undiagnosed, untreated"
Host: Womher
Anmälan till shima.momeni@neuro.uu.se -
–12.30
UppTalk Weekly: Sträckbara mikrosystem - att skapa det tekniskt fantastiska som är mjukt och följsamt för människan
Professor Klas Hjorts drivkraft är att utveckla det tekniskt fantastiska som har en naturlig interaktion med människan. Klas och hans team forskar på mikrosystem och utvecklar bland annat plattmaskrobotar som har många likheter med Formel-1 bilar. Ett mer tillämpat projekt är smarta plåster som kan mäta hälsa och idrottsinsatser. Vad behövs för att skapa bra teknik för människors vardag?
-
–
Europe's Ultimate Virtual Career Fair
Connect with top employers. Engage with thought leaders. Kickstart your career. Participate in Europe's largest virtual career fair. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4892
-
–13.00
När Linnésällskapet återställde Linnéträdgården
När Linnésällskapet återställde Linnéträdgården med Erik Hamberg.
-
–13.00
Studenthälsans promenadgrupp
Vill du komma ut och röra på dig, få dagsljus och träffa andra studenter? Studenthälsan bjuder in till promenadgrupp. Svenska och internationella studenter är välkomna!
-
–13.30
Linnéträdgården
Vårbruk i Linnés trädgård
Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården. Obligatorisk föranmälan.
-
–14.30
Introduktion till Mendeley
I introduktionskursen hjälper vi dig att komma igång, installera programvaran och skapa ett konto. Vi visar hur du sparar referenser till Mendeley från artikeldatabaser, kataloger och webbsidor, bifogar PDF-filer, samt hur du infogar källhänvisningar och skapar litteraturlistor i ditt dokument.
-
–16.30
Hantera tankar och känslor
Tankar och känslor är en del av att vara människa, men kan också orsaka bekymmer i våra liv. Studenthälsans föreläsning ger dig kunskap att hantera tankar och känslor på ett funktionellt sätt med strategier utifrån kognitiv beteendeterapi. Lika viktigt under en pandemi som under livet i övrigt.
-
–19.00
Introduktion till 3D-skrivarna på Ångström Makerspace
Välkommen till en introduktionkurs till 3D-skrivarna på Ångström Makerspace. Kursen är obligatorisk för alla som vill utnyttja våra 3D-skrivare och riktar sig både till den som är nybörjare och den som har erfarenhet av 3D-skrivare sedan tidigare. Efter kursen kommer du att ha "3D-skrivarkörkort" och får därmed möjlighet att själv boka 3D-skrivarna i Ångström Makerspace.
-
–19.00
Botaniska trädgården
Sköna magnolia
Följ med trädgårdsmästaren på rundvandring när magnoliorna blommar som mest. Start vid Tropiska växthuset. Obligatorisk föranmälan.
-
Biomedicinskt centrum
Disputation: Peripheral immunity in patients with autoimmune endocrine diseases and the influence of physiological adaptions during pregnancy
Den 7 maj disputerar Louise Magnusson i medicin på avhandlingen Peripheral immunity in patients with autoimmune endocrine diseases and the influence of physiological adaptions during pregnancy. Opponent är professor Ola Winqvist, institutionen för medicin, Karolinska institutet. Disputationen hålls på engelska.
-
–11.30
NVivo för kvalitativ dataanalys - steg 1 - Online
Bekanta dig med NVivo och börja koda din data
-
–17.00
iDays - International Innovation Days
Game Jam - work interdisciplinary with students across faculty boundaries to train your innovation-, problem solving- and pitching skills. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4988
-
Universitetshuset
Disputation: Exposure to bisphenol a (BPA) and metabolic disruption
Linda Dunder försvarar sin avhandling "Exposure to bisphenol a (BPA) and metabolic disruption".
-
–11.00
Botaniska trädgården
Trädens födelsedag
Uppsalas förskolebarn firar med sång och dans de träd som förskolorna planterade 2007 i Botaniska trädgården. För barn 3–4 år. Obligatorisk föranmälan, via vår bokning.
-
–11.30
Bilder som källmaterial – tips på digitala verktyg
Denna verkstad riktar sig till dig som vill lära dig om digitala verktyg för att hantera och analysera bilder som forskningsmaterial. Ta gärna med dig material från din egen undersökning att testa verktygen på!
-
–12.30
UppTalk Weekly: Vem ska den självkörande bilen köra på? Etiska dilemman kring teknik
Etiska frågeställningar är något vi alla ställs inför dagligen. Men hur förhåller sig teknik till etik? Finns det etiska regler när det gäller framtagandet av självkörande bilar, AI och robotar i klassrummet? Möt Thomas Lennerfors, professor i industriell teknik, i ett samtal om etik, teknik och universitetets roll i att utbilda ingenjörer som både är etiskt reflekterande och tekniskt innovativa
-
–15.00
#ISP60years webinar: Shedding light on the living world: AFSIN effort related to light technologies for a sustainable development
Under 2021 firar ISP (International Science Program) vid Uppsala universitet 60-årsjubileum med webbseminarier och evenemang. Ges på engelska.
-
–15.30
U-CARE Seminarieserie: Sociala medier för nybörjare (och andra)
Hur kan vi som är aktiva i akademin förbättra vår kommunikation i sociala medier? Varför, hur och när ska vi göra det?
Miro Anter och Agnes von Essen kommer att ge en introduktion med deras syn på sociala medier och forskningskommunikation (20-30 min). Efter introduktionen kommer alla deltagare få dela med sig av sina erfarenheter kring användning av sociala medier inom akademin (40-60 min). -
–19.30
Photoshopkurs
Den här kursen riktar sig till nybörjare som vill börja lära sig Adobe Photoshop; och både studenter, anställda samt forskare är välkomna att gå på den. Vi kommer via Zoom gå igenom grunderna, några exempel på vad man kan åstadkomma och tips & tricks. Du behöver inte mjukvaran för att ta del av kursen.
-
–10.45
Introduktion till Zotero
I introduktionskursen hjälper vi dig att komma igång, installera programvaran och skapa ett konto. Vi visar hur du sparar referenser till Zotero från artikeldatabaser, kataloger och webbsidor, bifogar PDF-filer, samt hur du infogar källhänvisningar och skapar litteraturlistor i ditt dokument.
-
Disputation: Don’t Mention the War
Lars Wikman försvarar sin avhandling "Don’t Mention the War: The forging of a domestic foreign policy consensus of the Entry, Expansion and Exit of Swedish Military Contributions to Afghanistan". Opponent är professor Johan Eriksson, institutionen för samhällsvetenskaper vid Södertörns högskola.
-
–13.00
Studenthälsans promenadgrupp
Vill du komma ut och röra på dig, få dagsljus och träffa andra studenter? Studenthälsan bjuder in till promenadgrupp. Svenska och internationella studenter är välkomna!
-
–17.00
Linnés Hammarby
Hammarbydagen
Möt våren längs kulturstigen och i parken. Följ med på visningar om bondens arbete och kring vacker vårlök. Obligatorisk föranmälan till alla visningar utomhus.
-
–11.30
NVivo för kvalitativ dataanalys - steg 2 - Online
Analysera och visualisera din kodning
-
–12.30
UppTalk Weekly: Hur kan folksjukdomar som cancer och tvångssyndrom förklaras med hjälp av DNA från hundar?
Hunden är människans bästa vän, det vet många. Men att hunden spontant får samma sjukdomar som människor är inte lika känt. Professor Kerstin Lindblad-Toh studerar detta fenomen och har sett att en förklaring kan vara att vi delar i princip samma gener. Men hur har man kommit fram till det och kan denna kunskap hjälpa oss i att ta fram bättre medicin mot t.ex. cancer?
-
–16.30
Webinar: CV and Cover letter - be attractive!
CareerTuesday. A basic webinar on how to write your CV and Cover letter. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4691
-
–16.30
Webbinarium: Ett attraktivt CV och brev - hur?
KarriärTisdag. Funderar du på hur du kan formulera ditt CV och brev inför en jobbansökan? Vi ger dig grunderna. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4697
-
–13.00
Biomedicinskt centrum
Disputation, Sethu Madhava Rao Gunja
-
–13.00
Studenthälsans promenadgrupp
Vill du komma ut och röra på dig, få dagsljus och träffa andra studenter? Studenthälsan bjuder in till promenadgrupp. Svenska och internationella studenter är välkomna!
-
–16.00
Computer Science & IT Virtual Career Fair
Join the Virtual Career Fair for students and graduates, and find the right position to kickstart your career! https://careergate.student.uu.se/sv/event/4597
-
Ångströmlaboratoriet
Disputation: Functionalized Graphene as superlattice and gas sensor
Tianbo Duan försvarar sin avhandling "Functionalized Graphene as superlattice and gas sensor".
-
–19.00
Botaniska trädgården
Pollination - inte bara blommor och bin
Botanisten visar och berättar om pollination och den variationsrikedom som finns i naturen. Obligatorisk föranmälan.
-
–12.00
Ångströmlaboratoriet
Seminar series on equal opportunities: Part 4
-
–17.00
Linnéträdgården
Visningsdag med 1700-talstema
Fira Linnés födelsedag med visningar i Linnés trädgård. Lär dig mer om livet på 1700-talet, Linnés blomsteralmanacka och växter från medelhavet. Obligatorisk föranmälan till alla visningar.
-
–
Botaniska trädgården
Plantering av sommarblommor
Dans samt plantering av Rudbeckia och andra sommarblommor tillsammans med barn från Uppsalas förskolor. Fyra bokningsbara pass per dag. Obligatorisk föranmälan.
-
–15.00
NVivo för kvalitativ dataanalys - steg 3 - Online
Exportera, dela och samarbeta.
-
–13.00
Studenthälsans promenadgrupp
Vill du komma ut och röra på dig, få dagsljus och träffa andra studenter? Studenthälsan bjuder in till promenadgrupp. Svenska och internationella studenter är välkomna!
-
–20.00
Botaniska trädgården
INSTÄLLT! Cikadas vårkonsert
Upplev försommarkvällen med sång i sann Cikada-anda. Lyssna på musik med tänkvärda texter som berör, ofta i nya arrangemang. Mer info på cikada.se.
-
–19.00
Botaniska trädgården
Mellan hägg och syren
Visning av Botaniska trädgården i försommarskrud.Start vid Tropiska växthuset. Obligatorisk föranmälan.
-
Universitetsaulan
Doktorspromotion - Medicinska och Farmaceutiska fakulteternas promotioner
-
Universitetsaulan
Doktorspromotion - Teologiska, Juridiska, Humanistisk-filosofiska, Språkvetenskapliga, Samhällsvetenskapliga och Utbildningsvetenskapliga fakulteternas promotioner
-
Universitetsaulan
Doktorspromotion - Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
-
–
Linnés Hammarby
Karin Berglund - BLOMMA!
Se Karin Berglunds fotografier kopierade i en teknik som användes på 1800-talet då det inte fanns något färdigt fotomaterial. Man måste göra allting själv, från att preparera pappret och blanda färgen till den färdiga bilden. En fotoutställning med fokus på blommor.
-
–13.00
Studenthälsans promenadgrupp
Vill du komma ut och röra på dig, få dagsljus och träffa andra studenter? Studenthälsan bjuder in till promenadgrupp. Svenska och internationella studenter är välkomna!
-
–13.30
Linnéträdgården
Planteringsdags i Linnéträdgården
Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården
-
–19.00
Botaniska trädgården
Från slottsträdgård till botanisk trädgård
Följ med på visning och lär om Barockträdgårdens och Linneanums historia. Start vid pelartrappan, Barockträdgården.
-
–17.00
iDays - International Innovation Days
Game Jam - work interdisciplinary with students across faculty boundaries to train your innovation-, problem solving- and pitching skills. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4990
-
Universitetshuset
Disputation i utbildningssociologi: Emma Laurin
-
–
Botaniska trädgården
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni – augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska kl. 13 och på engelska kl. 14.
-
–
Botaniska trädgården
Museinatt
Uppsala museer firar museinatt! Upplev det oväntade i digitalt format. Program publiceras på uppsalasmuseer.se i maj. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården.
-
–
Linnéträdgården
Museinatt hos Linné
Uppsala museer firar museinatt. Upplev Linnés kulturarv i digitalt format. Program publiceras på uppsalasmuseer.se i maj. Linnéträdgården
-
–17.00
Biomedicinskt centrum
Disputation, Jennah E. Dharamshi
-
–
Botaniska trädgården
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–15.00
#ISP60years webinar: Development of Biochemical Ecotoxicology in Zimbabwe
Under 2021 firar ISP (International Science Program) vid Uppsala universitet 60-årsjubileum med webbseminarier och evenemang. Ges på engelska.
-
–19.00
Botaniska trädgården
Älskade pioner
Under fem års tid har vi renoverat vårt pionkvarter och invigningen ligger ännu något år bort. Men vi bjuder in till en tjuvkik av våra pioner redan denna säsong!
-
–16.00
NVivo för kvalitativ dataanalys - Summer edition (steg 1-3) - Online
Välkommen till en heldagsworkshop där vi arbetar med NVivo, en programvara för kvalitativ dataanalys. I denna 'summer edition' erbjuder vi NVivo för kvalitativ dataanalys steg 1-3 i följd. Anmäl dig till hela dagen eller till enstaka steg.
-
–19.00
Linnés Hammarby
Bondens år
Träffa bönderna på Hammarby och lyssna när de berättar om skötsel av markerna för att skapa ett 1700-talslandskap. Lär dig några växter och kanske klappa ett får under en rundvandring i kulturreservatet.
-
–10.45
Introduktion till Mendeley
I introduktionskursen hjälper vi dig att komma igång, installera programvaran och skapa ett konto. Vi visar hur du sparar referenser till Mendeley från artikeldatabaser, kataloger och webbsidor, bifogar PDF-filer, samt hur du infogar källhänvisningar och skapar litteraturlistor i ditt dokument.
-
–
Botaniska trädgården
Flying seeds
Platsbyggd konst utomhus runt Linneanum. Ett samarbete med konstnärer inbjudna från Hokkaido. Konstverken skapas på plats.
-
–
Botaniska trädgården
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–
Linnéträdgården
Utställning: Blommor, växter och natur
Vi visar ett urval av teckningar och målningar skapade av de linneanska trädgårdarnas personal och av medlemmar i vänföreningarna. I samarbete med Uppsala universitets konstsamlingar och Uppsala kommun.
-
–
Botaniska trädgården
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–19.00
Botaniska trädgården
Inte bara Rosa
Se rosor i alla dess färger under rosens dag. Följ med rosexpert Gunilla Uhlin Friberg som visar historiska rosor i Barockträdgården. Start vid Tropiska växthuset. Botaniska trädgården
-
–
Botaniska trädgården
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–13.30
Linnéträdgården
Beskärning i Linnés trädgård
Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården
-
–
Botaniska trädgården
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–
Botaniska trädgården
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–16.00
Linnés Hammarby
Sommarslåtter
På Linnés tid gav ängarna vinterfoder till gårdens djur. Följ med i bondens sysslor: lär dig att använda lie och räfsa, att hässja och spinna ull. Fynda grönsaker från kålgården. Agrarhistorikern berättar om jordbruket och odlingen i kulturreservatet. Visningar av boningshuset varje timme. Linnés Hammarby.
-
–
Linnés Hammarby
Skärgårdens flora & Ögonblick för växter
Utställning av Nadya Deevas botaniska illustrationer av lokal natur med inspiration från Skärgården samt Petra Koralls närbilder på växter där botanikerns blick möter fotografens.
-
–
Botaniska trädgården
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–
Botaniska trädgården
O-Ringen i Uppsala
Kvällsöppet till kl. 19 i Tropiska växthuset. Obs! Under förutsättning att tävlingarna genomförs. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården
-
–
Linnéträdgården
O-Ringen i Uppsala
Kvällsöppet i Linnéträdgården måndag–fredag, samt familjevisningar i trädgården hela dagen onsdag 28/7. Lär dig mer om blomsterkungen och varför han blev Uppsalas största kändis. Linnéträdgården.
-
–
Botaniska trädgården
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–13.30
Linnéträdgården
Fröinsamling i Linnéträdgården
Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården
-
–19.00
Botaniska trädgården
Gråärter och bondbönor
Gråärter, rovor - och den älskade kålroten.
Allt om dess historia, odling, mat och lite kuriosa. Obligatorisk föranmälan.
-
–
Botaniska trädgården
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–
Botaniska trädgården
Bouletävling Botan Cup
Heja fram dina favoriter när Upsala Petanque Club spelar seriespel. Arr. Upsala Petanque Club. Botaniska trädgården.
-
–19.00
Botaniska trädgården
Färgstarka dahlior
Trädgårdsmästaren och botanisten berättar om dahliors skötsel, biologi och historia.
-
–
Botaniska trädgården
Kvällsmys med Victoria
Upplev skymningen i Tropiska växthuset. Njut av grönskan och värmen, kanske ser du jättenäckrosen blomma? De slår ut i skymningen, men inte varje kväll. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården
-
–
Botaniska trädgården
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–17.00
Linnés Hammarby
Vänföreningens marknad
Handla skinn, hantverk, bröd och honung från lokala tillverkare på vår gemytliga marknad. Följ med på visningar av bostadshus och kulturstig. Även aktiviteter i kulturreservatet. Obs! Med reservation för ändringar i och med covid-19.
-
–19.00
Botaniska trädgården
Växter bland sten och grus
Vår tidigare trädgårdsmästare Roger Holt visar några favoritväxter som vill ha det torrt runt rötterna. Planteringen anlades 2015. Start vid Tropiska växthuset.
-
–
Botaniska trädgården
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–19.00
Linnéträdgården
En giftig rundtur hos Linné
Kemisten och författaren Olle Matsson tar med er på rundtur i Linnéträdgården och pratar om giftiga växter. Vilka som innehåller de farliga ämnena och hur har de nyttjats genom historien.
-
–23.00
Botaniska trädgården
Magnus Uggla, Miss Li och Petter i barockträdgården
Förra hösten firade Så mycket bättre 10 år genom att bjuda tillbaka välkända artister från tidigare säsonger, med Petter, Miss Li och Magnus Uggla. Förra sommaren skulle trion ha slutit upp igen. Nu får vi istället lyssna till dem sommaren 2021.
-
–16.00
Linnés Hammarby
Humle, havre och korn
Nu skördar agrarhistorikerna grödorna till årets ölbryggning. Lär dig mer om humle och öl. Samla humle till din sovpåse eller skär havre och gör en kärve till småfåglarna.
-
–
Botaniska trädgården
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–15.00
Botaniska trädgården
Vandrande konsert
Kören Canorus tillsammans med guiden Marie Almquist. Samling vid orangeriets pelartrappa. För info www.canorus.nu. Botaniska trädgården.
-
–13.30
Linnéträdgården
Höstbruk i Linnés trädgård
Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården
-
–19.00
Botaniska trädgården
Medelhavets växter
Uppsalas ende orangeur visar sina favoriter och berättar om odling av växter från södern, i Botaniska trädgårdens orangeri.
-
–16.00
Botaniska trädgården
Botans dag
Delta i odlartävling eller köp kanske med dig en pelargonstickling hem? Botans dag firas med tillställningar av olika slag. Kom och fira med oss!
Obs! Reservation för ändring. Vänligen se hemsida för information. -
–12.00
Botaniska trädgården
Miniröris & Röris
Uppsalas förskolebarn och klasser gympar loss tillsammans med Friskis&Svettis. Obligatorisk föranmälan. Botaniska trädgården.
-
–19.00
Botaniska trädgården
Bot eller bödel?
Varför giftfritt inte alltid är att föredra. Växterna tillverkar luften vi andas och ger oss maten vi äter - antingen direkt eller genom att mata djuren vi äter. De försvarar sig genom att tillverka fascinerande kemikalier. Under denna visning tittar vi på dessa kemikalier för föda, läkemedel eller försvar. Start vid Tropiska växthuset.
-
–21.00
Linnéträdgården
Kulturnatt i Linnéträdgården
Visningar i trädgården, musik, konst och dans i Linnéträdgården. Titta in i Linnés hem. Fri entré hela dagen. Linnéträdgården
-
–21.00
Botaniska trädgården
Kulturnatt i Botaniska trädgården
Upplev japanska kampsporter, ljuv musik, grodsång och eldshow i vackra Barockträdgården och i Tropiska växthuset. Trädgården agerar arena för en mångfald av aktiviteter. Botaniska trädgården
-
–16.00
Finance & Business Virtual Career Fair
Have a virtual chat with top employers and recruiters in finance, business, accounting & banking across Europe. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4598
-
–19.00
Botaniska trädgården
Att forma ett träd
Se och lär kring några grundläggande sätt vid trädbeskärning. Start vid Tropiska växthuset, Botaniska trädgården.
-
–
Linnés Hammarby
Äppeldagar
Lär känna dina lokala äppelsorter – utställning med vanliga och ovanliga äpplen. Få dina äpplen sortbestämda. Lär dig mer om beskärning och ympning. Fika äppligt hos Café Sara Lisa. Linnés Hammarby
-
–19.30
Botaniska trädgården
Våra olika sorters äpplen
Välkommen på en lärorik kväll där vi presenterar och berättar om några av våra vanliga äppelsorter. Hur skiljer de sig åt, vad passar de att användas till och framförallt hur smakar de?
-
–19.00
Botaniska trädgården
Äpplets dag
Äpplets dag firas i hela Sverige. Fira hos oss genom ett besök i köksträdgården och se vår utställning i glashuset. Botaniska trädgården.
-
–19.00
Botaniska trädgården
Frukter och frön
Botanisten visar och berättar om hur växter sprider sin avkomma eller på annat sätt tar omgivningen i besittning.
-
–
Botaniska trädgården
Lök- och knölhelg
Inspirerande och lärorika föredrag, i samarbete med Trädgårdsamatörerna STA. Läs mer och boka på www.upplandskretsensta.n.nu.
-
–14.00
Botaniska trädgården
Visning i Tropiska växthuset
Följ med på visning i Uppsalas finaste regnskog. Lär dig mer om tropikernas växter. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården
-
–14.00
Linnés Hammarby
Höstfagning i kulturreservatet
Räfsa, elda och hjälp till att hålla Linnés marker öppna. Köp med dig historiska grönsaker från årets sista skörd i kålgården! Korv och dricka till alla. Obs! Med reservation för ändringar i och med Covid-19. Linnés Hammarby
-
–
Botaniska trädgården
Lökplantering
Plantera lök för en vacker vår i Barockträdgården. Ta med era förskolebarn och hjälp till! Botaniska trädgårdens pedagoger tar emot er kl. 9.15, 10.00, 10.45 eller 12.15 och passen är 45 minuter långa. Obligatorisk förbokning!
-
–16.00
Graduate Virtual Career Fair
Join the Virtual Career Fair for new and soon-to-be graduates and find the right junior position to kickstart your career! https://careergate.student.uu.se/sv/event/4599
-
–16.00
Graduate Virtual Career Fair
Join the Virtual Career Fair for new and soon-to-be graduates and find the right graduate programme to kickstart your career! https://careergate.student.uu.se/sv/event/5103
-
–
Botaniska trädgården
Ätliga och giftiga växter i tropikerna
Gå på upptäcktsfärd i tropikerna och lär dig mer om ätliga och giftiga växter.
Öppet tisdag–fredag 11–15, lördag–söndag 12–15. -
–
Botaniska trädgården
Höstlovskul: Pyssel i Tropiska
Pyssla med vad naturen har att erbjuda. Se också vår utställning av pumpa i tomathuset. Öppet även lör–sön kl. 12–15. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården.
-
–14.00
Botaniska trädgården
Visning i Tropiska växthuset
Följ med på visning i Uppsalas finaste regnskog. Lär dig mer om tropikernas växter. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården
-
–16.00
Botaniska trädgården
Museidag i regnskogen
Uppsalas museer firar museidag med fri entré. Extra öppet i Tropiska växthuset till kl. 16. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården
-
–17.15
Universitetsaulan
Professorsinstallationen 2021
Vid den högtidliga professorsinstallationen installeras nya professorer vid Uppsala universitet. Informationen kommer uppdateras löpande.
-
Universitetsaulan
Professorsinstallationen 2021
Vid den högtidliga professorsinstallationen installeras nya professorer vid Uppsala universitet. Informationen kommer uppdateras löpande.
-
–
Botaniska trädgården
Festfint i advent
Mysig julmarknad och inspirerande utställning med julblommande dukade bord skapade av Elin Lindqvist från Festfint. I Orangeriet.
-
–14.00
Botaniska trädgården
Visning i adventstid
Följ med på visning bland julens växter: kanel, ingefära, vanilj, kardemumma. Lär dig mer om tropikernas växter. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården
-
–15.00
Botaniska trädgården
Nyårsöppet i Tropiska växthuset
Upplev ljus, värme och grönska när vintern är som mörkast.