Kalendarium
Disputationer visas i DiVA.
RSS för kalender Prenumerera på kalenderObservera att kalendern just nu visas filtrerad, men kalenderprenumerationen kommer vara ofiltrerad.
Följ dessa instruktioner för att lägga in prenumerationen i Outlook i Windows:
- Kopiera kalenderlänken.
- Gå till kalendervyn i Outlook.
- Högerklicka på Mina kalendrar (eller Andra kalendrar), välj Lägg till kalender, välj Från Internet.
- I dialogrutan som öppnas klistrar du in kalenderlänken.
- Svara ja på frågan om du vill lägga till Internetkalendern i Outlook och prenumerera på uppdateringar.
Kalendern finns nu med i din kalenderlista i Outlook. Du kan välja om kalenderposterna ska visas genom att klicka i bocken bredvid kalenderns namn.
För Safari på Mac, läs dessa instruktioner.
I andra kalenderprogram, kopiera länken och lägg till den på det sätt som används där.
-
–12.00
Högre seminarium i utbildningsrätt
Varning eller återkallelse? Lärarnas ansvarsnämnd: historia, verksamhet, praxis
En längre beskrivning av inledarnas ämnen skickas ut när seminarierna närmar sig. Seminariet avslutas med ett gemensam julbord. -
–15.00
‘The Personal is Political’ – From One’s Own Anger to the Other’s Compassion. Feminist Activism in Historical Context
Välkommen till Torsdagsseminariet vid Centrum för genusvetenskap. Torsdagsseminarierna är en plats där genusvetenskap från olika ämnen möts. Öppet för alla. Ingen föranmälan krävs.
-
–15.00
War and Sympathy: Contact Zones and Conflict across the Transpacific - A Conversation on the Work of Viet Thanh Nguyen
Rundabordsdiskussionen hålls på engelska. Ingen föranmälan behövs. Alla intresserade är välkomna!
-
–16.00
”A Drunken Charade?”: Finding East Asian Justice in Imperial Decline and Colonial Defeat
Barak Kushner talar på temat "”A Drunken Charade?”: Finding East Asian Justice in Imperial Decline and Colonial Defeat". Efteråt ges tillfälle till frågor. Seminariet hålls på engelska.
-
–16.00
Discrete Archives: Untold Stories from the Past
Racha Kirakosian talar på temat "Discrete Archives: Untold Stories from the Past". Efteråt ges tillfälle till frågor. Seminariet hålls på engelska.
-
–17.00
Bortom vittnet: Bilder av förintelsen
-
–11.30
EndNote steg 3
Denna workshop består av praktiska övningar och vänder sig till dig som redan gått introduktionskursen och/eller redan använder EndNote.
-
–16.00
Ancient Greek Dance Aesthetics and the Dipylon Wine Jug
Eric Cullhed talar på temat "Ancient Greek Dance Aesthetics and the Dipylon Wine Jug". Efteråt ges tillfälle till frågor. Seminariet hålls på engelska.
-
–15.00
Emma Clery: "Travel Writing and Sustainable Research: A Proposal Based on Mary Wollstonecraft’s Letters... (1796)"
Uppsala reselitteraturseminarium (RELS)
-
–16.00
Climate Variability and Food (In)Security in Medieval and Early Modern Europe
Fredrik Charpentier Ljungqvist talar på temat "Climate Variability and Food (In)Security in Medieval and Early Modern Europe". Efteråt ges tillfälle till frågor. Seminariet hålls på engelska.
-
–16.00
Tech-Fika: Introduction to text mining
Introduction to text mining
-
–16.45
Contemporary Perspectives in Education for Sustainable Development
Symposiet arrangeras med anledning av professor emeritus Rob O’Donoghue från Rhodes University, Sydafrika, besöker Uppsala universitet och det erbjuder en möjlighet att tillsammans från både svensk och sydafrikansk horisont diskutera perspektiv på utbildning för hållbar utveckling. Välkommen!
-
–16.00
Why Do Global History?
Michael J. Puett talar på temat "Why Do Global History?". Seminariet hålls på engelska. Efteråt ges tillfälle till frågor.
-
–17.00
Svensk film och Förintelsen
Föreläsningen är både en exposé över svensk förintelsefilm och en presentation av ett pågående avhandlingsprojekt i filmvetenskap.
-
–12.00
Att kommunicera forskning ur ett nyttoperspektiv
Det här är det tredje seminariet i en poänggivande kurs om immaterialrätt (IP) och kommersialisering (3 hp) som ges av UU Innovation i samarbete med PRV. Kursen omfattar fyra seminarier och riktar sig till doktorander och övriga anställda från alla vetenskapsområden vid Uppsala universitet.
-
–16.00
Individualization, Subjectivity and Reform: Nicholas of Cusa and the Erfurt Carthusians in the Fifteenth Century
Mikhail Khorkov talar på temat Individualization, Subjectivity and Reform: Nicholas of Cusa and the Erfurt Carthusians in the Fifteenth Century. Efteråt ges tillfälle till frågor. Seminariet hålls på engelska.
-
–17.00
INSTÄLLT! "Regarding Black Pain"
OBS! EVENEMANGET ÄR INSTÄLLT! Christopher Harris forskning undersöker hur svart kultur och politik omformar en rad politiska, sociala och kulturella normer i den svarta diasporan.
-
–15.00
(INSTÄLLT) Michael Boyden: “Climatic Sensibility in American Travel Writing on the Caribbean”
Uppsala reselitteraturseminarium (RELS)
(OBS! Inställt. Nytt datum meddelas senare.) -
–16.00
Tech-Fika: Introduction to web scraping
Introduction to web scraping
-
–17.00
INSTÄLLT! Att undervisa om det ofattbara- en ämnesdidaktisk studie om kunskapsområdet Förintelsen
Ylva Wibaeus är universitetslektor i ämnesdidaktik, inriktning historia, vid Institutionen för de Humanistiska och Samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik (HSD), Pedagogiska institutionen vid Stockholms universitet.
-
–17.00
Ett samhälle i kris – vad gör vi nu?
Redan nu börjar vi se effekterna av Coronakrisen. Tusentals har dött världen över, sjukvården är ansträngd till det yttersta. Samtidigt tvingas företag till avskedanden och permitteringar, och ekonomer varnar för en kommande depression.
-
Disputation Fabio Batista Freitag
Title: Targeting and driving somatosensory neurons
Opponent: Andrew Todd (Glasgow University) -
–13.00
Lunchseminarium om RESPOND – ett projekt kring migration och EU. Hur har det gått?
Forskningsprojektet RESPOND kartlägger erfarenheter bland migranter, organisationer och myndigheter i elva länder. Det handlar om erfarenheter av gränser, skydd, mottagande och integration. Forskningsledaren Önver A. Cetrez berättar om resultaten.
-
–17.00
Zoom seminarium: Ett bibliotek i behov av kärlek och ett forskningsprojekt
Presentation av både Judiska bibliotekets samlingar och om forskningsprojektet ”Spår av jiddischkeit”.
-
–18.15
Den galna kvinnan på vinden - ett samtal om Jane Eyre, Sargassohavet och synen på kvinnlig galenskap
Studentföreningen Litteraterna bjuder i samarbete med biblioteket in till ett digitalt samtal om Jane Eyre, Sargassohavet och galenskap, under ledning av Hanna Murman, Alva Hedberg och Millah Nilsson, studenter på Litteraturvetenskapliga institutionen.
-
–17.00
Webbinarium: Röda jättestjärnors turbulenta liv
Vill du veta vad som händer med Betelgeuse och hur solens framtid ser ut? Livsviktiga grundämnen, som till exempel kol, produceras i döende stjärnor och transporteras ut i rymden av stjärnvindar. Lär dig mer om hur vindarna uppstår, hur de påverkar stjärnornas omgivning och vilka stjärnor som kommer att explodera som supernovor.
-
–17.00
Webbinarium: Medicinsk fysik
Kopplingen mellan en röntgenbild från en covid-19-patient och Einsteins nobelpris.
-
–17.00
Webbinarium: Atomkärnor – kraft och energi
Vad skiljer grundämnen åt, varför är vissa ämnena radioaktiva och varför kan vissa atomkärnor klyvas? Lär dig mer om atomkärnornas uppbyggnad!
-
–17.00
Webinar: The Continuing Unmattering of Black Lives: On the Ongoing Protests against the Logic of Lynching
USA och Kanada skakas av massiva protester mot polisens dödliga våld mot svarta människor. Vart kommer dessa protester leda? På fredag möts tre Black Studies-forskare i ett CEMFOR-arrangerat seminarium om antisvart rasism.
-
–12.30
UppTalk Weekly: The two faces of Volcanoes - learning to benefit from the monster
På detta zoom-seminarium får du lära dig hur vulkaner kan ge lika mycket som de tar och att det är den prekära balansen att förstå vulkaner och övervaka deras aktivitet som kommer att göra oss allt bättre på att "skörda" de fördelar som vulkanerna ger. Seminariet ges på engelska.
-
–15.00
Webbinarium: Fråga en forskare om fysik och astronomi
Ställ frågor eller lyssna till andras om fysik och astronomi till en panel av tre forskare vid Uppsala universitet. I panelen sitter Bengt Edvardsson, Rebecca Lodin och Andreas Lindblad.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Save lives by sifting out viruses "as easily as you brew coffee" - development of nanotechnology paper filters for drinking water purification
Vår gäst i denna veckas UppTalk Weekly är professor Albert Miranyan som kommer prata om hur han siktar på att utveckla ett filterpapper som kan ta bort även de tuffaste virus från vatten. Seminariet ges på engelska.
-
–17.00
Webbinarium: Symmetrier i naturen
Symmetrier är något som finns överallt och verkar vara något som människor uppskattar och finner vackert. Symmetrier finns också överallt inom naturvetenskapen, och speciellt inom fysiken och kemin. Lär dig mer om symmetrier både i naturen och i kulturen, och också om vilken roll de spelar inom den moderna fysiken och kemin.
-
–13.00
UppTalk Weekly panelsamtal: I spåren av Covid-19, vilka nya utmaningar och möjligheter kan vi se inom forskning och utveckling?
Vid denna Upptalk weekly har vi en panel av forskare som ska diskutera och ge sin vision och tankar om hållbarhet och framtida energiförsörjning i en möjlig ny normalitet.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Från algblomning till flygbränsle - är soldrivna bakterier svaret på framtidens fossilfria drivmedel?
Idag arbetas det intensivt med att ta fram förnybara drivmedel som kan ersätta de fossila. Vår gäst i denna veckas UppTalk Weekly är Karin Stensjö, universitetslektor vid Kemi-Ångström, som arbetar med en unik modell där man använder cyanobakterier och deras förmåga att omvandla solenergi och koldioxid till byggstenar för att tillverka solbränsle.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Elflyg, en klimatpotential vi helt enkelt inte får missa!
Klimatutmaningen är akut och flyget står för en signifikant del av problemet. Vår gäst i denna veckas UppTalk Weekly är Mauritz Andersson, forskare i elektricitetslära som kommer att prata om hur vi inom ett decennium kan skapa ett resurssnålt och energieffektivt inrikesflyg genom att accelerera elflygets utveckling.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: Searching for the New Human: Glacier Melt, Anthropogenic Change and Self Reflection in Andean Pilgrimage
Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund. För mer information och zoomlänk, se hemsidan.
-
–16.45
Rektorsseminarium: Lärosätenas roll för svensk forskningsinfrastruktur
Tobias Krantz har fått regeringens uppdrag att leda en utredning om forskningsinfrastruktur som syftar till att lämna förslag på utveckling av organisation, styrning och finansiering av forskningsinfrastruktur och e-infrastruktur på nationell nivå. Vid seminariet kommer en panel att diskutera frågan. Tobias Krantz deltar.
-
–15.00
Aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor – NCK:s kunskapsbank tio år
I år är det tio år sedan Nationellt centrum för kvinnofrid startade NCK:s kunskapsbank. Det uppmärksammas tisdag 22 september 2020 med ett webbinarium med aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor i Sverige − fysiskt, psykiskt, sexuellt och ekonomiskt.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Avfall eller energiresurs - är 4:e generationens kärnkraftssystem svaret på världens framtida elförsörjning?
Kärnkraft är en fossilfri energikälla med minimala utsläpp av växthusgaser. Men oron kring kärnkraftsavfall och riskerna med kärnkraft väcker ofta debatt i samhället. Vår gäst i denna veckas UppTalk Weekly är Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik som kommer att prata om fjärde generationens kärnkraftssystem som kanske kan hantera de svagheter som dagens kärnkraft ofta förknippas med.
-
–16.00
Online: Additiv tillverkning och morgondagens affärsmodeller
Detta seminarium kommer att ges digitalt via zoom och på engelska.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: Knowledge and Curriculum in the Changing Landscapes of Higher Education
Seminarium på temat "Knowledge and Curriculum in the Changing Landscapes of Higher Education". Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund. För mer information och zoomlänk, se www.swedishcollegium.se
-
–21.00
Tysk filmkväll: Good Bye Lenin
Fyra gånger under HT 2020 visas tysk film (på tyska med svensk eller engelsk textning) i Ihresalen. Kvällens film är Good Bye Lenin. Fritt inträde. Max 50 personer!
-
–15.00
INSTÄLLT: Kvinnorum i förändring
Detta evenemang är uppskjutet på grund av Covid-19.
-
–13.00
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur påverkas vår arbetsmiljö och välmående av ny teknik på jobbet?
I denna månads panelsamtal möts forskare och näringslivsrepresentanter och samtalar kring vilka tekniker vi ser och tror kommer att bli en del av framtidens arbetsmiljö. Vad säger forskningen om hur framtidens teknik kommer att påverka vårt arbetsliv och karriär? Vilka utmaningar eller möjligheter ser vi med en ökad teknologisk organisatorisk och social arbetsmiljö? Välkomna!
-
–16.00
Amerikanska rasrelationer och Sverige
Under våren har frågan om amerikanska rasrelationer på nytt kommit i centrum för den politiska debatten på bägge sidor av Atlanten. Välkommen till en ”roundtable”-diskussion där dessa frågor diskuteras.
-
–18.00
Death at the End of the Rainbow: Rethinking Queer Kinship, Rituals of Remembrance and the Finnish Culture of Death
Varpu Alasuutari defended her PhD in gender studies at the University of Turku, Finland on June 5, 2020. In her dissertation, she has examined death and loss as parts of queer and trans lives in Finland from the 1980s to the 2010s. Her research interests include queer kinship studies, queer death studies and feminist affect theories.
-
–11.00
Testa Center och Uppsala universitet utvecklar för efterfrågad spetskompetens
Uppsala universitet identifierade tidigt behovet av att utbilda för morgondagens kompetensbehov. Välkommen att lyssna till hur de arbetar tillsammans med innovationsmiljön Testa Center.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Nanomaterial för solenergiomvandling och några tankar om att flytta tillbaka till Uppsala
Vår gäst i dagens UppTalk Weekly är Anders Hagfeldt, professorn vars solceller slagit världsrekord i effektivitet och den person som konsistoriet föreslagit till ny rektor för Uppsala universitet. Vi berör både Anders forskning om solceller men även hur det känns att flytta tillbaka till Uppsala.
-
–
MIRAI 2.0 Kick-off-möte och COVID-19 webinar
MIRAI 2.0 är ett samarbetsprojekt som behandlar vetenskapliga frågor inom åldrande, materialvetenskap, hållbarhet, innovation och entreprenörskap som är relevanta för Japan och Sverige.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Nano-material for third-generation solar cells and thoughts about moving back to Uppsala
Our guest in this UppTalk Weekly is Anders Hagfeldt, proposed as new Vice-Chancellor for Uppsala University and the professor whose solar cells have the world record in efficiency. We will talk about his research on his research on Grätzel and perovskite solar cells, the third generation of solar cells, but also about his new position and moving back to Uppsala.
-
–15.00
Unpacking the coloniality of power nexus in Indian surrogacy
Om kolonialismens inverkan på nutida former av reproduktivt arbete i Indien. Seminariet hålls på engelska.
-
–13.20
SweDeliver och Nästa generation läkemedelsforskare: ett ekosystem för forskning och kompetensutveckling i samverkan
SweDeliver medverkar vid Innovationsveckan 2020 då Centrumledare Christel Bergström presenterar Sveriges nya kompetenscentrum inom läkemedelstillförsel. Anmäl dig nu och erhåll länk till evenemanget som sker online via Zoom.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Materialflöden - en flaskhals för omställning till hållbarare energi?
En snabb omställning till ett hållbart energisystem med låga utsläpp är viktigt för att möta klimathotet. En ökad andel förnybar energi skapar dock ett ökat materialbehov som kan vara en utmaning för både miljö och medborgare. Denna vecka möter vi Mikael Höök i ett samtal om hur behovet av råmaterial för en grön energiomställning skapar komplexa utmaningar för råmaterialproduktionen.
-
–16.00
The Indo-European Roots of the Ancient Scandinavian Horse Sacrifice
Seminarium som arrangeras inom ramen för forskningsprojektet "LAMP-Languages and Myths in Prehistory". Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–21.00
Tysk filmkväll: Im Winter ein Jahr
Fyra gånger under HT 2020 visas tysk film (på tyska med svensk eller engelsk textning) i Ihresalen. Kvällens film är Im Winter ein Jahr. Fritt inträde. Max 50 personer!
-
–19.00
I skuggan av Covid-19: Antibiotikakrisen och våra beteenden
I takt med att antibiotikapreparat förlorar sin kraft att bota bakteriella infektioner försämras vår förmåga att hantera epidemier, cancervård, och all annan sjukvård som vi tar för givet. Vad kan samhället, sjukvården och vi som individer göra för att minska antibiotikaresistensen? Hur tar vi till oss kunskap och varför är det så svårt att förändra beteenden?
-
–12.30
UppTalk Weekly: "Själviska gener" utmanar evolutionen och kan vara ett hot för den biologiska mångfalden
Själviska gener är gener som trotsar evolutionens grundpelare och sprids utan att vara till gagn för själva individen. I dagens UppTalk Weekly möter vi Hanna Johannesson, professor i systematisk biologi som forskar om själviska gener och dess roll i evolutionen. Men vad är egentligen en självisk gen och varför har de i dagligt tal fått namn som ”spordödaren” och ”syskonmördargenen”?
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: Polish Post-war Linguistics between East and West: From the Legacy of the late Russian Empire, to Marxism, Structuralism, and Post-structuralism in the Context of a Semi-peripheral Autonomy
Tomasz Zarycki, Johan Peter Falck Fellow på SCAS och professor i sociologi vid universitetet i Warszawa, presenterar en preliminär översikt av utvecklingen av polsk lingvistik (samt utvalda delar av polsk litteraturvetenskap) efter 1945. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–15.45
Webbinarium: Ergonomi för studenter
Under coronapandemin är många studenter tvungna att studera hemifrån på distans - något som kan vara svårt för både kropp och själ.
-
–15.00
Children and child-centeredness as social mechanisms in father-to-father relations during parental leave
Om pappa-till-pappa-relationer, föräldraskap och maskulinitet. Seminariet hålls på engelska.
-
–13.00
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika?
I Sverige finns förståelsen och kunskapen om varför användning av antibiotika måste minskas. Trots detta ökar antalet inrapporterade fall av resistenta bakterier för varje år och enbart ett fåtal nya antibiotika har godkänts de senaste 30 åren. I detta panelsamtal ska vi samtala om hur vi kan bromsa resistensutvecklingen och förhoppningsvis förlänga livstiden på de antibiotika som vi har idag.
-
–14.00
AI4Research: AI som forskningsverktyg och nya resultat inom djupregression
Öppet föredrag med professor Thomas Schön. I den första delen kommer han använda konkreta exempel för att belysa hur AI kan användas som ett forskningsverktyg inom naturvetenskap och medicinsk vetenskap. I den andra delen berättar Thomas om hur vi använder en ny ansats för användandet av djupinlärning för regression.
-
–18.00
Digitala förbindelser: Rum, riktning och queera orienteringar
Vilken betydelse den digitala utvecklingen har haft för hbtq-personer? Hur hänger digitala och geografiska rum ihop och hur påverkar de varandra?
Evelina Liliequist disputerade i etnologi 24 april 2020 vid Umeå universitet. Hon är numera anställd som förste forskningsassistent på Humlab, Umeå universitet. -
–20.15
The Most Consequential Election of Our Time? A Panel Discussion on the American Election of 2020
Transatlantisk paneldiskussion över Zoom, om det amerikanska valet 2020. På engelska.
-
–20.00
The Most Consequential Election of Our Time? A Panel Discussion on the American Election of 2020
Seminariet hålls på engelska.
-
–12.30
INSTÄLLT - flyttat till den 19 januari 2021. UppTalk Weekly: Urtidsdjurens resa från vatten till land - ett detektivarbete där fotspår är ledtråden
När lämnade ryggradsdjuren vattnet, vad har emalj och fiskars fjäll för likheter med varandra och hur ser ett långhalsat dinosauriefoster ut inuti sitt ägg? Möt Per Ahlberg, professor i evolution och utvecklingsbiologi och ta chansen att ställa alla dina frågor om människan och djurens evolution. Varmt välkomna
-
–15.00
Lika villkorsdag på engelska för anställda och studenter vid Uppsala universitet
Hur kan universitetet bättre inkludera och involvera internationella medarbetare och studenter? Universitetets lika villkorsdag på engelska fokuserar på internationalisering på hemmafronten - hur universitetet arbetar för att förbättra mottagandet, stödet, inkluderingen och integrationen av sina internationella kollegor och studenter.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: Constitutional Democracy and the Corporation: From Republican Liberty to Oligarchy
David Ciepley, Global Horizons Fellow på SCAS, och Associate Fellow vid Institute for Advanced Studies in Culture på Virginiauniversitetet i Charlottesville, talar om konstitutionell demokrati och företagande. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–18.00
Frigörelsen. Romers och resandes emancipation i Sverige och andra länder
Alltsedan den internationella romska medborgarrättsrörelsen tog form i Paris kosmopolitiska miljö efter andra världskrigets slut har upprättelse, medborgarrätt och kamp mot antiziganism varit dess gemensamma nämnare.
-
–15.00
Gendered territoriality and the contemporaneity of colonialism in present-day Brazil
Om genusifierad territorialitet och kolonialism i samtida Brasilien. Seminariet hålls på engelska.
-
–12.00
Tim Berndtsson – Disputation
-
–12.30
UppTalk Weekly: Kan ingenjörskonst inom nanoteknik lösa mänskliga problem nu och i framtiden?
Denna UppTalk Weekly möter vi Maria Strömme, professor i nanoteknologi vars forskargrupp bland annat har uppfunnit det miljövänliga algbatteriet och det nya porösa materialet Upsalite® vilket blev en världssensation och används bland annat till att hjälpa kroppen att tillgodogöra sig svårlösliga mediciner. Varmt välkomna!
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: The Search for Signatures of Life - Investigating the Geological Archives
Anna Neubeck, SCAS och Uppsala universitet, talar om hur man letar efter tecken på liv genom att undersöka de geologiska ”arkiven”. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–18.00
Innovation Tuesday: Entrepreneurial journey – meet international experts
Ta nästa steg på din innovativa resa. Var med på EIT Healths inspirationsseminarier om innovation och entreprenörskap riktade mot ett hälsosammare och friskare samhälle. Seminariet ges på engelska.
-
–21.00
Tysk filmkväll: INSTÄLLT!
Fyra gånger under HT 2020 visas tysk film (på tyska med svensk eller engelsk textning) i Ihresalen. Kvällens filmvisning är INSTÄLLD. (Den film vi skulle ha visat var Transit.)
-
–16.45
Development studies at Uppsala University celebrates 50 years!
The first course in development studies at Uppsala University was offered in 1970, 50 years ago. Development studies has since grown – today it is a subject of its own in the Department of Government.
To celebrate the anniversary and to reflect on where we have come from and where we are going, Development Studies organises an afternoon seminar on Wednesday 11 November 2020, 13.15-16.45. -
–12.30
UppTalk Weekly: Snabbare läkemedelsutveckling mot covid-19 med datorsimuleringar
I detta UppTalk Weekly möter vi Jens Carlsson, universitetslektor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, beräkningsbiologi och bioinformatik och samtalar om hans forskning som handlar om att använda datamodellering för att snabbt hitta ett effektivt läkemedel mot covid-19.
-
–13.00
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur kan forskning och teknik öka delaktigheten för personer med funktionsnedsättningar?
Månadens panelsamtal sker i samverkan med Centrum för Forskning om Funktionshinder vid Uppsala universitet. Vi har tillsammans bjudit in akademi, näringsliv och egen erfarna spetspatienter för att samtala om hur forskning och teknikutveckling kan bidra till att göra samhället mer tillgängligt och öka delaktigheten för personer med funktionsnedsättningar.
-
–14.00
AI4Research: Digital health in cardiology – from telemedicine to AI
Öppet seminarium som hålls i Zoom.
-
–16.00
INSTÄLLT: Zoom seminar: The Big Picture: From Cosmic Origins to Life on Exoplanets
OBS: Evenemanget är inställt.
Martin Sahlén, SCAS och Uppsala universitet, talar på temat The Big Picture: From Cosmic Origins to Life on Exoplanets. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund. -
–18.00
Innovation Tuesday- The art of negotiating with partners and investors
Ta nästa steg på din innovativa resa. Var med på EIT Healths inspirationsseminarier om innovation och entreprenörskap riktade mot ett hälsosammare och friskare samhälle. Seminariet ges på engelska.
-
–11.00
Webbinarium: Djur och människor ur ett pandemiperspektiv
Hur och varför uppstår pandemier och vad har vi människor och djuren för roll i detta? Kan en minskad global köttproduktion minska spridningen av sjukdomar mellan djur och människor och är det möjligt att föda Sveriges och jordens befolkning på en vegetarisk kost? SLU välkomnar till ett webbinarium där bland annat Per Ahlström, forskare vid institutionen för ekologi och genetik deltar.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Gyllene tider för batteriforskning - vad betyder det i praktiken
Möt Kristina Edström i ett samtal om nödvändigheten av att satsa på utvecklingen av hållbara, säkra och uppladdningsbara batterier - allt för att nå målet med ett fossilfritt samhälle och för att hantera de samhällsutmaningar vi står för. Varmt välkomna!
-
–15.00
Virtual tour at Testa center- Bridging the gap from innovation to industrialization
Är du nyfiken på biologics? Har du en innovation inom fältet biologisk produktion? Passa på att lära dig om hur Testa Center kan hjälpa dig i resan från labbänken till industrin. Testa center bjuder tillsammans med EIT Health Uppsala universitet in till ett webbinarium.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: The Politics of Childhood in Triumviral Rome
Celia Schultz, SCAS och University of Michigan, talar på temat The Politics of Childhood in Triumviral Rome. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–21.00
INSTÄLLT! (((Tysk filmkväll: 4 Könige)))
INSTÄLLT! (((Fyra gånger under HT 2020 visas tysk film (på tyska med svensk eller engelsk textning) i Ihresalen. Kvällens film är 4 Könige. Fritt inträde. Max 50 personer!)))
-
–15.00
Messy trans experiences in Norway and the paradox of legal gender recognition
Vilken inverkan har juridiskt erkännande av någons genusidentitet på personens självförståelse? Seminariet hålls på engelska.
-
–15.45
BOOK LAUNCH - WEB EVENT: Corona – A Historical Perspective on the Pandemic of Our Time
Fredrik Charpentier Ljungqvist, SCAS och Stockholms universitet, presenterar sin nya bok Corona – Ett historiskt perspektiv på vår tids pandemi.
H. Orri Stefánsson kommenterar. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund. -
–18.00
Trans and Sex Change in Contemporary Iran: A Socio-legal Study of Gendered Policies and Practices
Zara Saeidzadeh completed her doctoral degree in Gender Studies at Örebro University, Sweden on June 4, 2020. In her doctoral thesis, she examines the lives of trans people who undergo sex-change surgery in Iran from a socio-legal perspective. She now teaches and works as a researcher in Gender Studies at Örebro University. She is also a research associate at Simone de Beauvoir Institute, Concord
-
–12.30
UppTalk Weekly med Eva Åkesson: Reflektioner från nio års arbete som rektor vid Uppsala universitet
Möt Eva Åkesson i ett samtal om sin tid som rektor vid Uppsala universitet. Vilka utmaningar har hon mött och vad är hon mest stolt över?
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: The History and Philosophy of Biosignatures
David Dunér, SCAS och Lunds universitet, talar på temat The History and Philosophy of Biosignatures. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–14.45
Webbinarium: Ergonomi för studenter
Under coronapandemin är många studenter tvungna att studera hemifrån på distans - något som kan vara svårt för både kropp och själ.