Kalendarium
Disputationer visas i DiVA.
RSS för kalender Prenumerera på kalenderObservera att kalendern just nu visas filtrerad, men kalenderprenumerationen kommer vara ofiltrerad.
Följ dessa instruktioner för att lägga in prenumerationen i Outlook i Windows:
- Kopiera kalenderlänken.
- Gå till kalendervyn i Outlook.
- Högerklicka på Mina kalendrar (eller Andra kalendrar), välj Lägg till kalender, välj Från Internet.
- I dialogrutan som öppnas klistrar du in kalenderlänken.
- Svara ja på frågan om du vill lägga till Internetkalendern i Outlook och prenumerera på uppdateringar.
Kalendern finns nu med i din kalenderlista i Outlook. Du kan välja om kalenderposterna ska visas genom att klicka i bocken bredvid kalenderns namn.
För Safari på Mac, läs dessa instruktioner.
I andra kalenderprogram, kopiera länken och lägg till den på det sätt som används där.
-
–
Bulbi Rudbeckii
Reproduktioner av ett urval av bilder på lök- och knölväxter ur Blomboken av Olof Rudbeck d.ä. Alla växter har odlats i Linnéträdgården av Rudbeck på 1600-talet.
Öppet tisdag-söndag maj och september, dagligen juni-augusti. Midsommarafton stängt. -
–
Utställning: Alvaro Campo - Time Observatory (Del 1)
I samarbete med Gustavianum, Uppsalas universitetsmuseum har Alvaro Campos konstnärliga undersökningar av begreppet tid lett vidare till fyra intervjuer som filmats och klippts av konstnären och nu visas i utställningen.
-
–
Det vackra i förfall – fragment ur tiden
Fredrik Sköld ger små ting funna i naturen nytt liv i kompositioner med färg och bladguld. I östra flygeln.
-
–
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–
Kvällsmys med Victoria
Upplev skymningen i Tropiska växthuset. Njut av grönskan och värmen. Med lite tur får du se jättenäckros och pitahaya i blom. De slår ut i skymningen, men inte varje kväll. För blomningsstatus se Facebook/uppsalalinneanska.
Kvällsöppet torsdag–lördag kl. 18–21. Pågrund av rådande pandemi måste du boka sitt besök i förväg via bokning@botan.uu.se. -
–
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–17.00
INSTÄLLT: Rågskörd med marknad
Var med vid skörden av råg. Se fåren bli vallade. Följ med på visningar av bostadshus och de historiska trädgårdsväxterna. Köp skinn, hantverk, bröd och honung från lokala tillverkare på vår gemytliga marknad. Lär dig mer om garnfärgning eller låna 1700-talsdräkter till barnen. Ta dem med på ponnyridning. Aktiviteter för alla åldrar.
-
–18.00
Live Q&A för nya studenter
Våra nya recentiorer får möjligheten att ställa frågor till tre av våra studentambassadörer inför studiestart. Evenemanget kräver en inbjudan, och inbjudan får man per mejl.
-
–19.00
I ödesgudinnans trädgård
Kemisten och författaren Olle Matsson tar tillsammans med vår botanist med dig på en vandring bland potatisens giftiga släktingar. Olle Matsson har skrivit flera böcker om mord och dödliga ämnen.
Obligatorisk föranmälan senast 17 augusti. -
–
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–11.30
Introduktion till Zotero - Online
I introduktionskursen hjälper vi dig att komma igång, installera programvaran och skapa ett konto. Vi visar hur du sparar referenser till Zotero från artikeldatabaser, kataloger och webbsidor, bifogar PDF-filer, samt hur du infogar källhänvisningar och skapar litteraturlistor i ditt dokument.
-
–17.00
Välkomstmottagning för nya studenter i Uppsala
Den 28 augusti välkomnar vi nya studenter till Uppsala. Med anledning av covid-19-situationen är välkomstceremonin en livesänd ”talkshow”. Du kommer att få ett smakprov på vad Uppsala universitet, studentlivet och Uppsala som stad har att erbjuda dig som student.
-
–23.00
FLYTTAD TILL 2021: Magnus Uggla, Miss Li och Petter i barockträdgården
I höstas firade Så mycket bättre 10 år genom att bjuda tillbaka välkända artister från tidigare säsonger, med Petter, Miss Li och Magnus Uggla. I sommar skulle trion ha slutit upp igen. Nu är hela turnén flyttad till sommaren 2021.
-
–15.30
Guidade stadsvandringar med Mikael Norrby
Universitetsguiden Mikael Norrby guidar i medeltida Visby.
-
–16.00
INSTÄLLT: Humle, havre och korn
Nu skördar agrarhistorikerna grödorna till årets ölbryggning. Lär dig mer om humle och öl. Samla humle till din sovpåse eller skär havre och gör en kärve till småfåglarna.
-
–
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–23.00
INSTÄLLT: The Ark i barockträdgården
Sveriges främsta Glamrockapostlar var redo att för en sommar åter sprida sitt evangelium. I slutet av augusti skulle de ha avslutat sin sommarturné i barockträdgården. Nu har turnén flyttats till 2021 och något nytt datum för konserten i Uppsala är inte satt.
-
–14.30
Guidad stadsvandring med Mikael Norrby
Universitetsguiden Mikael Norrby guidar i medeltida Visby.
-
–15.00
INSTÄLLT: Vandrande konsert
Kören Canorus tillsammans med guiden Marie Almquist. Biljetter säljs på plats. Start vid Orangeriets pelartrappa.
-
–16.00
Föreläsning om Gotlands historia
Universitetsguiden Mikael Norrby föreläser om Gotlands historia (språk engelska).
-
–
Online International Interdisciplinary Symposium “Poetry as Political Resistance: in 20th century Eastern Europe and beyond”
This symposium will explore both the strategies of “non-political” poetic resistance as well as the meeting ground between such resistance and other forms a more active political dissent.
NB! The symposium will be held on Zoom. -
Illuminating cancer cells using small organic compounds
Ordförande: Prof. Helena Grennberg
Docenturnämndens representant: Prof. Adolf Gogoll -
–17.00
An online roundtable discussion "Presidential Elections and Protests in Belarus: Responses from above, below and without"
An online roundtable discussion featuring Sofie Bedford (IRES), Anastasia Ilina (Independent researcher and journalist) and Ryhor Nizhnikau (Finnish Institute of International Affairs).
-
–
Provspelningar till Kungl. Akademiska kapellet
Är du sugen på att spela i en symfoniorkester? Välkommen då att söka till Uppsala universitets egen symfoniorkester Kungliga Akademiska kapellet, under ledning av Stefan Karpe.
-
–13.30
Höstbruk i Linnés trädgård
Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Föranmälan krävs.
-
–23.00
INSTÄLLT: Veronica Maggio i barockträdgården
-
–
Skördetid hos Familjen Potatis
Årets skördeutställning är en pyttipanna av het chili, söt tomat och matig aubergine. Potatisfamiljen har mycket att erbjuda! Bekanta dig med släktens hela bredd från att innehålla hiskliga gift och välgörande mediciner till trygga basvaror och heta kryddor i köket. Men varför lägger potatisen på sig inför vintern? Välkommen på en lärorik släktträff med familjen Potatis!
-
–16.00
INSTÄLLT: Botans dag med skördeutställning
Skördeutställning, svamputställning och nationell pelargonutställning. Växtmarknad, matmarknad, odlartävling och visningar. Köp perenner, krukväxter, frön och grönsaker på växtmarknaden. Delta i Odlartävlingen med dina hemodlade morötter, rödbetor och gurkor. Vi ger råd och tips om odling i köksträdgården. Lär dig mer om familjen Potatis. Få hjälp med dina svampfynd.
-
–
Matnyttigt eller dödligt giftigt – skördevisningar i Botaniska trädgården
Ta med din klass på upptäcktsfärd i utställningen ”Skördetid”. Ni får lära er mer om medlemmarna i familjen Potatis. Om chili, tomat och aubergine, men också dödligt giftiga släktingar. Föranmälan senast fredag 28 augusti.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Från algblomning till flygbränsle - är soldrivna bakterier svaret på framtidens fossilfria drivmedel?
Idag arbetas det intensivt med att ta fram förnybara drivmedel som kan ersätta de fossila. Vår gäst i denna veckas UppTalk Weekly är Karin Stensjö, universitetslektor vid Kemi-Ångström, som arbetar med en unik modell där man använder cyanobakterier och deras förmåga att omvandla solenergi och koldioxid till byggstenar för att tillverka solbränsle.
-
–17.00
Arms control talks as a means of survival in the new cold war
-
–18.10
Göran Gustafsson-föreläsningar 2020
I år Göran Gustafsson-föreläsningarna i form av ett webbinarium. En av föreläsarna är Kerstin Lindblad-Toh, från Uppsala universitet, pristagare i molekylär biologi 2013.
-
–12.30
Miniröris och Röris
Friskis&Svettis bjuder in till MiniRöri- och Rörispass vid Linneanum i Botaniska trädgården. I år ordnar vi tre pass: MiniRöris kl. 9.30 (FULLBOKAT) och kl.10.30 samt Röris kl.12.00 (FULLBOKAT). På grund av corona-viruset planerar vi i år för rörelseglädje i små grupper. Obligatorisk föranmälan senast 28 augusti.
-
–
Online Workshop: Post-Soviet Women – Ways to Empowerment
OBS! Workshopen kommer att hållas via Zoom.
-
–19.00
Släkten är värst
Följ med apotekare Sonny Larsson på visning av potatis och dess släktingar. I potatisfamiljen finns allt från giftiga läkeväxter till söta tomater och heta chilifrukter. Belladonna, spikklubba och bolmört är gamla medicinalväxter. Har de någon betydelse i dagens läkemedelsframställning?
-
Digital kulturnatt: Barockt i Universitetsaulan
Ett av Musicums två musikaliska bidrag till årets digitala version av Kulturnatten.
-
Digital kulturnatt: Så mycket Werre!
Ett av Musicums två musikaliska bidrag till årets digitala version av Kulturnatten.
-
–
Gömt men inte glömt hos Evolutionsmuseet och Gustavianum
Följ med intendenterna på en digital runda in i föremålsmagasinen och hör dem berätta om några unika föremål.
-
–17.00
Digital kulturnatt från Linnéträdgården
Sveriges största Kulturnatt blir digital. Tillsammans med andra aktörer visar vi konserter och dans digitalt, från Linnéträdgårdens orangeri. Lyssna också på en digital visning om familjen Potatis svenska historia.
Trädgården och museet är öppet under dagen. Kom med på visningar i trädgården eller titta in i familjen Linnés hem. -
–21.30
Digital kulturnatt från Botaniska trädgården
Under Sveriges största kulturnatt är Botaniska trädgården arena för flera av digitala aktiviteter. Upplev Qigong, Okinawa Karate och Waldorfskolans eldshow digitalt, från vackra Barockträdgården. Följ också med på digital visning av de växter som ger och smaksätter starka drycker.
Tropiska växthuset håller öppet under dagen liksom utställningen Skördetid hos Familjen Potatis. -
–16.00
Fysisk kulturnatt i de linneanska trädgårdarna
Linnéträdgården, Linnémuseet, Linnés Hammarby, Tropiska växthuset och utställningen Skördetid hos Familjen Potatis håller öppet under dagen.
Tack för att du visar hänsyn till andra besökare, håller avstånd och stannar hemma om du är sjuk! -
–14.00
Digital Kulturnatt på Carolina Rediviva
Välkommen att fira årets digitala Kulturnatten Uppsala med oss! Vi gör tre korta visningar av föremål i vår utställning och sänder dessa i Instagram, @uppsalaunilib
-
–16.00
Philosophy Tea
Under hösten fortsätter professor Peter Wallensteen och universitetslektor Daniel Ogden med den populära programserien 'Philosophy Tea talks'.
Vid detta tillfälle diskuteras Margaret Atwoods novell The Handmaid's Tale.
Samtalet pågår en timme och äger rum på engelska. -
–18.30
Jordpäron och kärleksäpplen
Visste du att den första svenska potatisen troligen odlades i Svartbäcken redan på 1600-talet? Och att Carl von Linné tyckte att det var galet att äta tomater? Följ med på en digital visning om potatissläktingarnas väg från akademiträdgården till korvkiosken!
-
–21.00
Utdelning av Disapriset
Välkommen till årets digitala utdelning av Disapriset! Efter prisutdelningen hålls en föreläsning av pristagaren. Priset delas ut av rektor prof. Eva Åkesson.
-
–17.00
Lärande och undervisning i Linnés sommarhem
I bostadshuset på Linnés Hammarby finns föremål, konst och möbler från familjen Linnés tid på gården, under andra halvan av 1700-talet. I museet på höjden förvarade han sina samlingar säkert. Under Kulturarvsdagen har du möjlighet att se några av de platser Linné odlade för vetenskapen, där han hade sina samlingar. Du kan också gå på citatvandring i trädgården!
-
–17.00
Läraren Linné - visning i Linnés akademiska trädgård
Följ med på visning i Linnés botaniska trädgård, en levande lärobok i 1700-talets medicin och botanik. Lär dig mer om Linnés undervisning, om hans revolutionerande sätt att namnge arter och om hans sexualsystem. På svenska kl. 13.30 och 15.30, på engelska kl. 11.30 och 14.30. Mobil hörselslinga finns.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Elflyg, en klimatpotential vi helt enkelt inte får missa!
Klimatutmaningen är akut och flyget står för en signifikant del av problemet. Vår gäst i denna veckas UppTalk Weekly är Mauritz Andersson, forskare i elektricitetslära som kommer att prata om hur vi inom ett decennium kan skapa ett resurssnålt och energieffektivt inrikesflyg genom att accelerera elflygets utveckling.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: Searching for the New Human: Glacier Melt, Anthropogenic Change and Self Reflection in Andean Pilgrimage
Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund. För mer information och zoomlänk, se hemsidan.
-
–16.45
Rektorsseminarium: Lärosätenas roll för svensk forskningsinfrastruktur
Tobias Krantz har fått regeringens uppdrag att leda en utredning om forskningsinfrastruktur som syftar till att lämna förslag på utveckling av organisation, styrning och finansiering av forskningsinfrastruktur och e-infrastruktur på nationell nivå. Vid seminariet kommer en panel att diskutera frågan. Tobias Krantz deltar.
-
–17.00
Nonprofit Organizations and Small Business in Social Service Delivery: Blame-shifting, Cost-Shifting or Cooptation?
NB! Seminariet kommer att hållas på Zoom.
-
–17.00
Mental självständighet ─ är det möjligt?
En digital konferens initierad av Katarina Pirak Sikku, konstnär och konstnärlig ledare för forskningsprojektet Att ge mig mitt perspektiv - Rasbiologernas spår i det samiska folkhemmet vid Centrum för genusvetenskap.
I konferensen möts kulturutövare som på olika sätt har tagit sig an den samiska traditionen och arvet. Vad tänker de om sin strävan? Är det mot mental självständighet de arbetar? -
–11.30
NVivo för kvalitativ dataanalys - steg 1: Bekanta dig med NVivo och börja koda din data
Välkommen till en workshop där vi arbetar med NVivo, en programvara för kvalitativ dataanalys. Workshopen passar för nybörjare eller dig som är bekant med NVivo, men behöver uppdatera dina kunskaper. Du behöver ha kännedom om kvalitativ dataanalys som metod.
-
–
Äppeldagar
Lär känna dina lokala äppelsorter – utställning med vanliga och ovanliga äpplen. Lär dig mer om beskärning och äppelsjukdomar. Fika äppligt hos Café Sara Lisa.
-
–16.00
INSTÄLLT: Pelle Svanslös cykeldag
Lekar, upptåg, trafikskola, cykellopp och andra familjeaktiviteter i barockträdgården.
Se www.pellescykeldag.se. -
–15.00
Aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor – NCK:s kunskapsbank tio år
I år är det tio år sedan Nationellt centrum för kvinnofrid startade NCK:s kunskapsbank. Det uppmärksammas tisdag 22 september 2020 med ett webbinarium med aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor i Sverige − fysiskt, psykiskt, sexuellt och ekonomiskt.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Avfall eller energiresurs - är 4:e generationens kärnkraftssystem svaret på världens framtida elförsörjning?
Kärnkraft är en fossilfri energikälla med minimala utsläpp av växthusgaser. Men oron kring kärnkraftsavfall och riskerna med kärnkraft väcker ofta debatt i samhället. Vår gäst i denna veckas UppTalk Weekly är Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik som kommer att prata om fjärde generationens kärnkraftssystem som kanske kan hantera de svagheter som dagens kärnkraft ofta förknippas med.
-
–16.00
Online: Additiv tillverkning och morgondagens affärsmodeller
Detta seminarium kommer att ges digitalt via zoom och på engelska.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: Knowledge and Curriculum in the Changing Landscapes of Higher Education
Seminarium på temat "Knowledge and Curriculum in the Changing Landscapes of Higher Education". Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund. För mer information och zoomlänk, se www.swedishcollegium.se
-
–21.00
Tysk filmkväll: Good Bye Lenin
Fyra gånger under HT 2020 visas tysk film (på tyska med svensk eller engelsk textning) i Ihresalen. Kvällens film är Good Bye Lenin. Fritt inträde. Max 50 personer!
-
–16.30
Online Roundtable Discussion "Russian Politics after the Nationwide Vote: An Analysis of the Regional Elections of September 13, 2020"
-
–19.00
Framtidsakademin – De juridiska grunderna för naturens rättigheter – teori och praktik
Varmt välkommen till en öppen föreläsning med Yaffa Epstein, forskare vid Juridiska institutionen, Uppsala universitet, “De juridiska grunderna för naturens rättigheter – teori och praktik”
-
–13.00
Prevention – förbättrad psykisk hälsa hos barn & unga vuxna – genom samverkan
Är du intresserad av vad vi tillsammans kan göra för att prioritera förebyggande insatser inom psykisk hälsa? Kom och bidra med din kunskap och dina idéer samtidigt som du får en chans till nya insikter och kontakter. Evenemanget riktar sig till forskare och praktiker inom området.
-
–15.00
INSTÄLLT: Kvinnorum i förändring
Detta evenemang är uppskjutet på grund av Covid-19.
-
–19.00
INSTÄLLT: Äpplets dag
Äpplets dag firas i hela Sverige. I Botaniska trädgården håller vi sortskola för dig som vill lära dig några av våra vanligaste äppelsorter. Skaffa dig verktygen för hur man tittar på äpplen. Obligatorisk föranmälan via bokning@botan.uu.se senast tisdag 22 september.
-
–17.45
Hantera din stress – för en mer hållbar studietid
Föreläsning där du som student får kunskap och konkreta tips för att skapa balans i tillvaron.
-
–13.00
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur påverkas vår arbetsmiljö och välmående av ny teknik på jobbet?
I denna månads panelsamtal möts forskare och näringslivsrepresentanter och samtalar kring vilka tekniker vi ser och tror kommer att bli en del av framtidens arbetsmiljö. Vad säger forskningen om hur framtidens teknik kommer att påverka vårt arbetsliv och karriär? Vilka utmaningar eller möjligheter ser vi med en ökad teknologisk organisatorisk och social arbetsmiljö? Välkomna!
-
–17.00
Synthesis through Tensions: Georgian Identity Construction between East and West'
-
–11.30
NVivo för kvalitativ dataanalys - steg 2: Analysera och visualisera din kodning
Välkommen till en workshop där vi arbetar med NVivo, en programvara för kvalitativ dataanalys. Workshopen passar för dig som har deltagit i steg 1, eller redan är bekant med grundfunktionerna som tas upp i steg 1. Du behöver också ha kännedom om kvalitativ dataanalys som metod.
-
–16.00
Amerikanska rasrelationer och Sverige
Under våren har frågan om amerikanska rasrelationer på nytt kommit i centrum för den politiska debatten på bägge sidor av Atlanten. Välkommen till en ”roundtable”-diskussion där dessa frågor diskuteras.
-
–16.30
Våga tala
Tyvärr är höstterminens Våga tala-kurs inställd på grund av rådande omständigheter med Covid-19. Istället erbjuder vi denna Zoom-föreläsning på Våga tala-temat med möjlighet att ställa frågor.
-
–16.15
Gör det nu!
Kursen Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
-
–15.30
Digital invigning av AI4Research
Nu öppnar vi äntligen dörrarna till AI4Research på Carolina Rediviva och vi vill att du är med oss när vi inviger ett av världens mest ambitiösa mångvetenskapliga projekt rörande artificiell intelligens (AI) och maskininlärning.
-
–15.00
Visbydagen, föreläsning: Betty Pettersson - Sveriges första kvinnliga student
För snart 150 år sedan gavs kvinnor inträde i den akademiska världen. Betty Pettersson från Visby, blev den första kvinnan som skrevs in vid ett universitet. Uppsala universitets universitetsguide Mikael Norrby berättar om Bettys liv.
-
–14.00
INSTÄLLT: Visning i Tropiska växthuset
Följ med på visning i Uppsalas finaste regnskog. Lär dig mer om tropikernas växter.
-
–18.00
Death at the End of the Rainbow: Rethinking Queer Kinship, Rituals of Remembrance and the Finnish Culture of Death
Varpu Alasuutari defended her PhD in gender studies at the University of Turku, Finland on June 5, 2020. In her dissertation, she has examined death and loss as parts of queer and trans lives in Finland from the 1980s to the 2010s. Her research interests include queer kinship studies, queer death studies and feminist affect theories.
-
–11.00
Testa Center och Uppsala universitet utvecklar för efterfrågad spetskompetens
Uppsala universitet identifierade tidigt behovet av att utbilda för morgondagens kompetensbehov. Välkommen att lyssna till hur de arbetar tillsammans med innovationsmiljön Testa Center.
-
–13.00
Femininitet i fysik: nördar, bimbos och fysiklärarstudenter
Välkommen till våra populärvetenskapliga lunchföreläsningar! Forskare från Centrum för genusvetenskap föreläser och skapar samtal kring aktuella frågor. I samarbete med Folkuniversitetet och Reginateatern.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Nanomaterial för solenergiomvandling och några tankar om att flytta tillbaka till Uppsala
Vår gäst i dagens UppTalk Weekly är Anders Hagfeldt, professorn vars solceller slagit världsrekord i effektivitet och den person som konsistoriet föreslagit till ny rektor för Uppsala universitet. Vi berör både Anders forskning om solceller men även hur det känns att flytta tillbaka till Uppsala.
-
–17.00
Invigning – Centrum för medicinsk humaniora och samhällsvetenskap
För forskning och mångdisciplinär dialog kring frågor som rör medicin och hälsa. Det finns några få platser kvar för de som vill anmäla sig.
-
–17.00
Introduktion till mindfulness
Studenthälsans kurs Introduktion till mindfulness riktar sig till studenter.
-
–
MIRAI 2.0 Kick-off-möte och COVID-19 webinar
MIRAI 2.0 är ett samarbetsprojekt som behandlar vetenskapliga frågor inom åldrande, materialvetenskap, hållbarhet, innovation och entreprenörskap som är relevanta för Japan och Sverige.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Nano-material for third-generation solar cells and thoughts about moving back to Uppsala
Our guest in this UppTalk Weekly is Anders Hagfeldt, proposed as new Vice-Chancellor for Uppsala University and the professor whose solar cells have the world record in efficiency. We will talk about his research on his research on Grätzel and perovskite solar cells, the third generation of solar cells, but also about his new position and moving back to Uppsala.
-
–15.00
Unpacking the coloniality of power nexus in Indian surrogacy
Om kolonialismens inverkan på nutida former av reproduktivt arbete i Indien. Seminariet hålls på engelska.
-
–16.15
Gör det nu!
Kursen Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
-
–18.00
Lärarcafé 8 oktober: Att plugga smartare
Vår mötesplats för lärare och lärarstudenter som tillfälligt flyttar till webben.
-
–13.20
SweDeliver och Nästa generation läkemedelsforskare: ett ekosystem för forskning och kompetensutveckling i samverkan
SweDeliver medverkar vid Innovationsveckan 2020 då Centrumledare Christel Bergström presenterar Sveriges nya kompetenscentrum inom läkemedelstillförsel. Anmäl dig nu och erhåll länk till evenemanget som sker online via Zoom.
-
–14.00
INSTÄLLT: Höstfagning i kulturreservatet
Räfsa, elda och hjälp till att hålla Linnés marker öppna. Köp med dig historiska grönsaker från årets sista skörd i kålgården! Korv och dricka till alla!
-
–10.30
Introduktion till Zotero
I introduktionskursen hjälper vi dig att komma igång, installera programvaran och skapa ett konto. Vi visar hur du sparar referenser till Zotero från artikeldatabaser, kataloger och webbsidor, bifogar PDF-filer, samt hur du infogar källhänvisningar och skapar litteraturlistor i ditt dokument.
-
–16.30
Välkommen till lanseringen av GlobeLife
GlobeLife är en ny samarbetsplattform mellan Uppsala universitet och Karolinska Institutet som syftar till att öka samarbetet inom global hälsa. Evenemanget hålls på engelska.
-
Föredrag och samtal: Sorgen och livet
Sjukhuspräst Gudrun Rosén talar utifrån sina erfarenheter om att hantera sorg, att trösta och tröstas.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Materialflöden - en flaskhals för omställning till hållbarare energi?
En snabb omställning till ett hållbart energisystem med låga utsläpp är viktigt för att möta klimathotet. En ökad andel förnybar energi skapar dock ett ökat materialbehov som kan vara en utmaning för både miljö och medborgare. Denna vecka möter vi Mikael Höök i ett samtal om hur behovet av råmaterial för en grön energiomställning skapar komplexa utmaningar för råmaterialproduktionen.
-
–13.00
Minor Field Studies: Sida-stipendium för fältstudier!
Genom Minor Field Studies (MFS) kan du få ett stipendium på 27 000 kronor för att göra en fältstudie i ett utvecklingsland som leder till din kandidat- eller masteruppsats.
-
–15.00
NVivo för kvalitativ dataanalys - steg 3: exportera, dela och samarbeta
Välkommen till en workshop där vi arbetar med NVivo, en programvara för kvalitativ dataanalys. I steg 3 fokuserar vi på samarbete och fortsatt arbete utanför NVivo, antingen genom att extrahera data för användning i annan programvara eller genom att exportera data för att presentera och/eller publicera.
-
–16.00
The Indo-European Roots of the Ancient Scandinavian Horse Sacrifice
Seminarium som arrangeras inom ramen för forskningsprojektet "LAMP-Languages and Myths in Prehistory". Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–17.00
Introduktion till mindfulness
Studenthälsans kurs Introduktion till mindfulness riktar sig till studenter.
-
–21.00
Tysk filmkväll: Im Winter ein Jahr
Fyra gånger under HT 2020 visas tysk film (på tyska med svensk eller engelsk textning) i Ihresalen. Kvällens film är Im Winter ein Jahr. Fritt inträde. Max 50 personer!
-
–19.00
Introduktion till 3D-skrivare på Ångström Makerspace
Välkommen till en introduktion i 3D-printing anordnat av Ångström Makerspace. Efter kursen kommer du att ha 3D-printing licens och möjlighet att själv boka 3D-skrivarna i Ångström Makerspace.
-
–13.00
Ansökan för utbytesstudier med start hösten 2021 via Enheten för internationell mobilitet öppnar!
Handläggare från Enheten för internationell mobilitet presenterar utbudet och hur ansökan går till.
-
Docentföreläsning: An introduction to gravitational-wave physics
-
–16.15
Gör det nu!
Kursen Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
-
–14.30
Docentföreläsning: Sustainability in Tropical Ecosystems
Docentföreläsningen kommer att ges på engelska.
-
–
Plantera tulpanlök i barockträdgården
Vi planterar tulpanlök för en vacker vår i Barockträdgården, 19–23 oktober. Ta med era förskolebarn och hjälp till! Sista anmälan fredag 2 oktober.
-
–19.00
I skuggan av Covid-19: Antibiotikakrisen och våra beteenden
I takt med att antibiotikapreparat förlorar sin kraft att bota bakteriella infektioner försämras vår förmåga att hantera epidemier, cancervård, och all annan sjukvård som vi tar för givet. Vad kan samhället, sjukvården och vi som individer göra för att minska antibiotikaresistensen? Hur tar vi till oss kunskap och varför är det så svårt att förändra beteenden?
-
–17.00
EIT Health Innovation Day
Uppsala Universitet bjuder in till EIT Health Innovation Day. Var med och lär dig tänka innovativt tillsammans med studenter från olika utbildningar – bidra med din egen kompetens för att lösa ett verkligt samhällsproblem. För att internationella studenter ska kunna delta sker eventet på engelska.
-
–12.30
UppTalk Weekly: "Själviska gener" utmanar evolutionen och kan vara ett hot för den biologiska mångfalden
Själviska gener är gener som trotsar evolutionens grundpelare och sprids utan att vara till gagn för själva individen. I dagens UppTalk Weekly möter vi Hanna Johannesson, professor i systematisk biologi som forskar om själviska gener och dess roll i evolutionen. Men vad är egentligen en självisk gen och varför har de i dagligt tal fått namn som ”spordödaren” och ”syskonmördargenen”?
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: Polish Post-war Linguistics between East and West: From the Legacy of the late Russian Empire, to Marxism, Structuralism, and Post-structuralism in the Context of a Semi-peripheral Autonomy
Tomasz Zarycki, Johan Peter Falck Fellow på SCAS och professor i sociologi vid universitetet i Warszawa, presenterar en preliminär översikt av utvecklingen av polsk lingvistik (samt utvalda delar av polsk litteraturvetenskap) efter 1945. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–17.00
Introduktion till mindfulness
Studenthälsans kurs Introduktion till mindfulness riktar sig till studenter.
-
–13.30
Information om Erasmuspraktik
Funderar du på att göra praktik eller samla in data till ditt exjobb i Europa? Då finns det möjligheter att finansiera utlandsvistelsen via Erasmusstipendium. Lyssna på vad du behöver veta för att ansöka Erasmuspraktik och bli inspirerad av studenter som genomför Erasmuspraktik.
-
–15.45
Webbinarium: Ergonomi för studenter
Under coronapandemin är många studenter tvungna att studera hemifrån på distans - något som kan vara svårt för både kropp och själ.
-
–19.00
Introduktion till 3D-skrivare på Ångström Makerspace
Välkommen till en introduktion i 3D-printing anordnat av Ångström Makerspace. Efter kursen kommer du att ha 3D-printing licens och möjlighet att själv boka 3D-skrivarna i Ångström Makerspace.
-
–15.30
AIMday Materials
AIMday Materials erbjuder en möjlighet för akademiska forskare, företag och organisationer att mötas och diskutera hållbara lösningar för konkreta materialutmaningar. Årets AIMday Materials är den trettonde i ordningen men det första som huvudsakligen kommer att arrangeras som ett digitalt möte.
-
–10.45
Introduktion till Zotero - Online
I introduktionskursen hjälper vi dig att komma igång, installera programvaran och skapa ett konto. Vi visar hur du sparar referenser till Zotero från artikeldatabaser, kataloger och webbsidor, bifogar PDF-filer, samt hur du infogar källhänvisningar och skapar litteraturlistor i ditt dokument.
-
–
Utställning: potatisfigurer
Skapa av potatis på förskolan. Visa upp under två veckor i Tropiska växthuset. Ni ställer upp barnens potatisfigurer 22–23/10 och växthusets besökare kan beundra dem 24/10–8/11. Sista anmälan måndag 21 september.
-
–15.00
Children and child-centeredness as social mechanisms in father-to-father relations during parental leave
Om pappa-till-pappa-relationer, föräldraskap och maskulinitet. Seminariet hålls på engelska.
-
–16.15
Gör det nu!
Kursen Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
-
–20.15
INSTÄLLD: Pianosonater av Beethoven
Tyvärr måste vi meddela att torsdagens konsert (22/10) med Paul-André Bempéchat ställs in med anledning av Folkhälsomyndighetens nya skärpta allmänna råd i Uppsala län. Konserten spelas in utan publik och sänds inom kort.
-
–20.15
INSTÄLLD: Akademiska kapellet: Höstserenader
Tyvärr måste vi meddela att fredagens konsert (23/10) med Kungl. Akademiska kapellet ställs in med anledning av Folkhälsomyndighetens nya skärpta allmänna råd i Uppsala län. Konserten planeras att flyttas till januari 2021. Mer information om detta kommer.
-
–
Höstlov: Potatis och pumpor
Förskolorna har skapat figurer av potatis. De visar upp resultatet i köksträdgårdens växthus. Där kan du också se en mini-utställning av pumpor.
-
–
INSTÄLLT! Höstlovskul: Potatislov i tropikerna
Se förskolebarnens fina potatisfigurer. Gå på upptäcktsfärd i tropikerna och lär dig mer om ätliga och giftiga växter. För barn 6–15 år. Även öppet lör–sön kl. 12–15.
-
–19.30
Rule by law. Migration and the abuse of power in Hungary
Evenemanget hålls på engelska.
-
–13.00
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika?
I Sverige finns förståelsen och kunskapen om varför användning av antibiotika måste minskas. Trots detta ökar antalet inrapporterade fall av resistenta bakterier för varje år och enbart ett fåtal nya antibiotika har godkänts de senaste 30 åren. I detta panelsamtal ska vi samtala om hur vi kan bromsa resistensutvecklingen och förhoppningsvis förlänga livstiden på de antibiotika som vi har idag.
-
–14.00
AI4Research: AI som forskningsverktyg och nya resultat inom djupregression
Öppet föredrag med professor Thomas Schön. I den första delen kommer han använda konkreta exempel för att belysa hur AI kan användas som ett forskningsverktyg inom naturvetenskap och medicinsk vetenskap. I den andra delen berättar Thomas om hur vi använder en ny ansats för användandet av djupinlärning för regression.
-
–17.00
Introduktion till mindfulness
Studenthälsans kurs Introduktion till mindfulness riktar sig till studenter.
-
–17.00
IRES Webinar: Academic careers and research activities. The Edited Volume: Early Ideas, Bold Plans, Unexpected Pitfalls, and Project Completion
NB! The event will be held on Zoom. To attend the event please click on the link https://uu-se.zoom.us/j/64633418424
-
–12.00
Creative AI: how will it impact on democracy, freedom and justice?
Föreläsningen hålls på engelska.
-
–19.00
Framtidsakademin – Urfolk, biologisk mångfald, demokratiska processer och naturens rättigheter
Varmt välkommen till en öppen föreläsning med Carina Green, kulturantropolog och forskare på Institutionen för stad och land och Centrum för biologisk mångfald CBM, SLU, “Urfolk, biologisk mångfald, demokratiska processer och naturens rättigheter”
-
–17.00
Circus' annual Symposium: Doing research together: The good, the challenging and the ugly aspects of collaborative research
Announcing Circus’ 2nd annual symposium
-
–17.00
Webinar "Right-Wing Populism and the Normalization of Racism: Discursive Shifts, Immigration and Moral Panics in Poland after 2015"
-
–16.15
Gör det nu!
Kursen Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
-
–16.00
INSTÄLLT: Döden i grytan
Hett, sött, syrligt – rent av dödligt. Potatisfamiljen har det mesta. Kom och smaka om du törs!
-
–14.00
INSTÄLLT: Visning i Tropiska växthuset
Följ med på visning i Uppsalas finaste regnskog. Njut av ljus och värme. Lär dig mer om tropikernas ätliga och mindre ätliga växter.
-
–18.00
Digitala förbindelser: Rum, riktning och queera orienteringar
Vilken betydelse den digitala utvecklingen har haft för hbtq-personer? Hur hänger digitala och geografiska rum ihop och hur påverkar de varandra?
Evelina Liliequist disputerade i etnologi 24 april 2020 vid Umeå universitet. Hon är numera anställd som förste forskningsassistent på Humlab, Umeå universitet. -
–20.15
The Most Consequential Election of Our Time? A Panel Discussion on the American Election of 2020
Transatlantisk paneldiskussion över Zoom, om det amerikanska valet 2020. På engelska.
-
–20.00
The Most Consequential Election of Our Time? A Panel Discussion on the American Election of 2020
Seminariet hålls på engelska.
-
–12.30
INSTÄLLT - flyttat till den 19 januari 2021. UppTalk Weekly: Urtidsdjurens resa från vatten till land - ett detektivarbete där fotspår är ledtråden
När lämnade ryggradsdjuren vattnet, vad har emalj och fiskars fjäll för likheter med varandra och hur ser ett långhalsat dinosauriefoster ut inuti sitt ägg? Möt Per Ahlberg, professor i evolution och utvecklingsbiologi och ta chansen att ställa alla dina frågor om människan och djurens evolution. Varmt välkomna
-
–15.00
Lika villkorsdag på engelska för anställda och studenter vid Uppsala universitet
Hur kan universitetet bättre inkludera och involvera internationella medarbetare och studenter? Universitetets lika villkorsdag på engelska fokuserar på internationalisering på hemmafronten - hur universitetet arbetar för att förbättra mottagandet, stödet, inkluderingen och integrationen av sina internationella kollegor och studenter.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: Constitutional Democracy and the Corporation: From Republican Liberty to Oligarchy
David Ciepley, Global Horizons Fellow på SCAS, och Associate Fellow vid Institute for Advanced Studies in Culture på Virginiauniversitetet i Charlottesville, talar om konstitutionell demokrati och företagande. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–17.00
Roundtable Webinar "Ukrainian Regional Elections: post-Maidan decentralisation, Zelensky’s second year and new dynamics in Ukrainian politics"
NB! The event will be held on Zoom. To attend the event please click on the link https://uu-se.zoom.us/j/64633418424
-
–14.15
Att mäta hur lika två bilder är – finns det enkla men ändå väl fungerande lösningar?
Institutionen för informationsteknologi inbjuder härmed alla intresserade till docenturföreläsning i ämnet datoriserad bildbehandling.
-
–18.00
Frigörelsen. Romers och resandes emancipation i Sverige och andra länder
Alltsedan den internationella romska medborgarrättsrörelsen tog form i Paris kosmopolitiska miljö efter andra världskrigets slut har upprättelse, medborgarrätt och kamp mot antiziganism varit dess gemensamma nämnare.
-
–15.00
Gendered territoriality and the contemporaneity of colonialism in present-day Brazil
Om genusifierad territorialitet och kolonialism i samtida Brasilien. Seminariet hålls på engelska.
-
–16.15
Gör det nu!
Kursen Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
-
–18.00
Boklansering: "Folk & Vilja. Ett försvar av demokratin i vår tid"
Folke Tersman, professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet och Torbjörn Tännsjö, Emeritus i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, presenterar sin nyutkomna bok "Folk & vilja. Ett försvar av demokratin i vår tid".
-
–18.00
Lärarcafé: Hållbart lärarliv
Vår mötesplats för lärare och lärarstudenter som tillfälligt har flyttat till webben.
-
–19.00
Hantera stress och främja hälsa – kurs i tre delar
Kursen hantera din stress och främja hälsa lär dig att hantera den stress som är ofrånkomlig i det dagliga livet – inte minst som student.
-
–11.00
Zotero, Avancerad
Denna kurs vänder sig till dig som redan har gått introduktionskursen i Zotero och/eller redan använder referenshanteringsprogrammet. Kursen inkluderar tips och tricks kring hur du utnyttjar Zotero på bästa sätt när du lägger in referenser och söker i ditt bibliotek.
-
–12.00
Tim Berndtsson – Disputation
-
–16.00
Digital museidag från Orangeriet
Uppsalas museer firar Fars dag. Vi bjuder på korta digitala visningar från Orangeriet. Intendenterna berättar om byggnadens och orangeriodlingens historia, om citrusväxter, om lagerträd och om kaktusar.
-
–17.00
Ron and Pejk talk about Joe
The American Literature Section vid engelska institutionen presenterar ett samtal mellan den amerikanske poeten och översättaren Ron Padgett och den danske radioproducenten, översättaren, artisten och poeten Pejk Malinovski om artisten och poeten Joe Brainard. Evenemanget hålls på engelska.
-
–
Kulturveckan
– av, med och för människor med intellektuella funktionsnedsättningar. Besök Tropiska växthuset! Bland palmer och exotiska blommor finns en grön värld fylld med ljud och dofter. Boka ett besök. Endast ett sällskap per tillfälle och ingen guidad visning på grund av rådande omständigheter.
Obligatorisk bokning via Karin, Hedvall, Uppsala kommun. -
–
Grants Day 2020
Det här året arrangerar universitetet Grants Day via Zoom. Evenemanget kommer att äga rum under tre halvdagar. Programmet hålls på engelska.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Kan ingenjörskonst inom nanoteknik lösa mänskliga problem nu och i framtiden?
Denna UppTalk Weekly möter vi Maria Strömme, professor i nanoteknologi vars forskargrupp bland annat har uppfunnit det miljövänliga algbatteriet och det nya porösa materialet Upsalite® vilket blev en världssensation och används bland annat till att hjälpa kroppen att tillgodogöra sig svårlösliga mediciner. Varmt välkomna!
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: The Search for Signatures of Life - Investigating the Geological Archives
Anna Neubeck, SCAS och Uppsala universitet, talar om hur man letar efter tecken på liv genom att undersöka de geologiska ”arkiven”. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–18.00
Innovation Tuesday: Entrepreneurial journey – meet international experts
Ta nästa steg på din innovativa resa. Var med på EIT Healths inspirationsseminarier om innovation och entreprenörskap riktade mot ett hälsosammare och friskare samhälle. Seminariet ges på engelska.
-
–21.00
Tysk filmkväll: INSTÄLLT!
Fyra gånger under HT 2020 visas tysk film (på tyska med svensk eller engelsk textning) i Ihresalen. Kvällens filmvisning är INSTÄLLD. (Den film vi skulle ha visat var Transit.)
-
–16.45
Development studies at Uppsala University celebrates 50 years!
The first course in development studies at Uppsala University was offered in 1970, 50 years ago. Development studies has since grown – today it is a subject of its own in the Department of Government.
To celebrate the anniversary and to reflect on where we have come from and where we are going, Development Studies organises an afternoon seminar on Wednesday 11 November 2020, 13.15-16.45. -
–16.00
Öppet föredrag: ADHD hos barn. Hur kan vi förstå betydelsen av temperament vid ADHD?
Symtombilden vid ADHD påverkas av en rad olika faktorer. Kognitiva funktioner som till exempel arbetsminne och impulskontroll spelar en viktig roll, men också mer personliga egenskaper som temperament påverkar uttrycket vid ADHD. Var går egentligen gränsen mellan personlighet, temperament och diagnosen ADHD? Och vilka temperamentsdrag är en risk för att utveckla diagnosen?
-
–17.00
INSTÄLLD - Kurs: Våga tala
Tyvärr behöver vi ställa in höstterminens Våga tal kurs på grund av rådande omständigheter med Covid-19. Istället erbjuder vi en Zoom-föreläsning på Våga tala-temat 30 september med möjlighet att ställa frågor.
-
–11.30
Introduktion till Zotero
I introduktionskursen hjälper vi dig att komma igång, installera programvaran och skapa ett konto. Vi visar hur du sparar referenser till Zotero från artikeldatabaser, kataloger och webbsidor, bifogar PDF-filer, samt hur du infogar källhänvisningar och skapar litteraturlistor i ditt dokument.
-
–17.00
Online Roundtable Discussion "Georgia’s New Parliament and the 2020 Elections: From Hybrid Regime to Fully-fledged Parliamentary Democracy? "
-
–16.15
Gör det nu!
Kursen Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
-
–19.00
Hantera stress och främja hälsa – kurs i tre delar
Kursen hantera din stress och främja hälsa lär dig att hantera den stress som är ofrånkomlig i det dagliga livet – inte minst som student.
-
–11.15
INSTÄLLT! Doktorspromotion - Medicin och Farmaci
Promotionen är inställd.
-
–14.15
INSTÄLLT! Doktorspromotion - Teologiska, Juridiska, Humanistisk-filosofiska, Språkvetenskapliga, Samhällsvetenskapliga och Utbildningsvetenskapliga fakulteternas promotioner
Promotionen är inställd.
-
–17.00
INSTÄLLT: Installation av Hedersmedlem och Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens promotion
Evenemanget är inställt.
-
–12.00
UU workshop in Data-Driven Life Science (DDLS)
Denna workshop riktar sig till alla som är intresserade att träffas, interagera och lära sig om aktuell forskning inom Data-Driven Life Science (DDLS) vid Uppsala universitet. Workshopen hålls på engelska.
-
–12.00
Open Lecture: Law, Science and the Socratic Method
Föreläsningen hålls på engelska.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Snabbare läkemedelsutveckling mot covid-19 med datorsimuleringar
I detta UppTalk Weekly möter vi Jens Carlsson, universitetslektor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, beräkningsbiologi och bioinformatik och samtalar om hans forskning som handlar om att använda datamodellering för att snabbt hitta ett effektivt läkemedel mot covid-19.
-
–16.00
Paneldebatt - Democracy Talks ”Can Democracy Save the Environment?”
Välkommen att delta på en live-sänd paneldebatt online: Democracy Talks ”Can Democracy Save the Environment?”
-
–16.00
Philosophy Tea - Alva Myrdal - The Game of Disarmament
This winter Professor Peter Wallensteen and Lecturer Daniel Ogden will continue their popular Philosophy Tea talks. Each Philosophy Tea session lasts one hour. The sessions are run in English.
Tea and scones will be served. All welcome. -
–16.00
Vi måste prata om genetisk mångfald: Hur, vad, och varför ska den övervakas?
Forskare och myndigheter ger sina bilder av kunskapsläget och nuvarande verksamhet och diskuterar vägar framåt för framtida övervakning av genetisk diversitet.
-
–16.00
Vi måste prata om genetisk mångfald: Hur, vad, och varför ska den övervakas?
Forskare och myndigheter ger sina bilder av kunskapsläget och nuvarande verksamhet och diskuterar vägar framåt för framtida övervakning av genetisk diversitet.
-
–16.00
Internationella GIS-dagen 2020
Kom och lyssna till flera korta föredrag om aktuell forskning med anknytning till GIS (geografiska informationssystem).
-
–15.30
NVivo för kvalitativ dataanalys - steg 1: Bekanta dig med NVivo och börja koda din data
Välkommen till en workshop där vi arbetar med NVivo, en programvara för kvalitativ dataanalys. Workshopen passar för nybörjare eller dig som är bekant med NVivo, men behöver uppdatera dina kunskaper. Du behöver ha kännedom om kvalitativ dataanalys som metod.
-
–17.00
INSTÄLLD - Kurs: Våga tala
Tyvärr behöver vi ställa in höstterminens Våga tal kurs på grund av rådande omständigheter med Covid-19. Istället erbjuder vi en Zoom-föreläsning på Våga tala-temat 30 september med möjlighet att ställa frågor.
-
–12.00
Online mini-workshop: Women in Central Asia – Challenges, Activism and New Perspectives on Empowerment
Evenemanget hålls på engelska.
-
–16.15
Gör det nu!
Kursen Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
-
–19.00
Hantera stress och främja hälsa – kurs i tre delar
Kursen hantera din stress och främja hälsa lär dig att hantera den stress som är ofrånkomlig i det dagliga livet – inte minst som student.
-
Licentiatseminarium - Two-spacecraft studies of the plasma environment of Mars
Katerina Stergiopoulou försvarar sin avhandling ”Two-spacecraft studies of the plasma environment of Mars”. Disputationen ges på engelska. Notera att på grund av begränsat antal åhörare på plats kommer seminariet att kunna följas på
Zoom: https://uu-se.zoom.us/j/63442869036
Meeting ID: 634 4286 9036, Passcode: 100938
-
–18.30
INSTÄLLT! Swing It! Tribute to Count Basie
Konserten är tyvärr inställd p.g.a. rådande omständigheter med covid-19.
-
–
South Africa - Sweden University Forum 2020
Välkommen till 2020 års South Africa-Sweden University Forum (SASUF). SASUF är ett projekt där svenska och sydafrikanska lärosäten samlas kring hållbarhetsutmaningar. Årets upplaga av forumet sker digitalt.
-
–11.30
Introduktion till Mendeley
Mendeley är ett referenshanteringsprogram som även fungerar som ett socialt nätverk för forskare över hela världen. Kursen vänder sig främst till doktorander och forskare, som vi tror kan ha mest nytta av Mendeley, men fungerar även för masterstudenter. Är du student på grundnivå och letar efter ett referenshanteringsprogram så rekommenderar vi Zotero.
-
–13.00
INSTÄLLD "Jag älskar dig, mannen": mäns vänskap i svensk TV
Välkommen till våra populärvetenskapliga lunchföreläsningar! Forskare från Centrum för genusvetenskap föreläser och skapar samtal kring aktuella frågor. I samarbete med Folkuniversitetet och Reginateatern.
-
–13.00
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur kan forskning och teknik öka delaktigheten för personer med funktionsnedsättningar?
Månadens panelsamtal sker i samverkan med Centrum för Forskning om Funktionshinder vid Uppsala universitet. Vi har tillsammans bjudit in akademi, näringsliv och egen erfarna spetspatienter för att samtala om hur forskning och teknikutveckling kan bidra till att göra samhället mer tillgängligt och öka delaktigheten för personer med funktionsnedsättningar.
-
–14.00
AI4Research: Digital health in cardiology – from telemedicine to AI
Öppet seminarium som hålls i Zoom.
-
–16.00
INSTÄLLT: Zoom seminar: The Big Picture: From Cosmic Origins to Life on Exoplanets
OBS: Evenemanget är inställt.
Martin Sahlén, SCAS och Uppsala universitet, talar på temat The Big Picture: From Cosmic Origins to Life on Exoplanets. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund. -
–17.00
Webinar "Photographic realism in the context of documentary photography education in Russia and Sweden"
Evenemanget hålls på engelska.
-
–18.00
Innovation Tuesday- The art of negotiating with partners and investors
Ta nästa steg på din innovativa resa. Var med på EIT Healths inspirationsseminarier om innovation och entreprenörskap riktade mot ett hälsosammare och friskare samhälle. Seminariet ges på engelska.
-
–20.00
INSTÄLLT! Kammarmusik på Musicum
Konserten är tyvärr inställd p.g.a. rådande omständigheter med covid-19.
-
–17.00
INSTÄLLD - Kurs: Våga tala
Tyvärr behöver vi ställa in höstterminens Våga tal kurs på grund av rådande omständigheter med Covid-19. Istället erbjuder vi en Zoom-föreläsning på Våga tala-temat 30 september med möjlighet att ställa frågor.
-
–15.30
Forsskålsymposiet 2020
Håvard Hegre, Dag Hammarskjöld Professor of Peace and Conflict Research vid institutionen för freds- och konfliktforskning föreläser om The future of peace and democracy - what can we know?
-
–16.15
Gör det nu!
Kursen Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
-
–
INSTÄLLT: Adventsmys i Orangeriet
Upplev stilla adventsstämning i pampiga Linnésalen. Andas klorofyll bland medelhavsväxterna. Njut av några av personalens favoriter bland amaryllis och hyacinter. Museibutik med växtförsäljning.
-
–11.00
Webbinarium: Djur och människor ur ett pandemiperspektiv
Hur och varför uppstår pandemier och vad har vi människor och djuren för roll i detta? Kan en minskad global köttproduktion minska spridningen av sjukdomar mellan djur och människor och är det möjligt att föda Sveriges och jordens befolkning på en vegetarisk kost? SLU välkomnar till ett webbinarium där bland annat Per Ahlström, forskare vid institutionen för ekologi och genetik deltar.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Gyllene tider för batteriforskning - vad betyder det i praktiken
Möt Kristina Edström i ett samtal om nödvändigheten av att satsa på utvecklingen av hållbara, säkra och uppladdningsbara batterier - allt för att nå målet med ett fossilfritt samhälle och för att hantera de samhällsutmaningar vi står för. Varmt välkomna!
-
–15.00
Virtual tour at Testa center- Bridging the gap from innovation to industrialization
Är du nyfiken på biologics? Har du en innovation inom fältet biologisk produktion? Passa på att lära dig om hur Testa Center kan hjälpa dig i resan från labbänken till industrin. Testa center bjuder tillsammans med EIT Health Uppsala universitet in till ett webbinarium.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: The Politics of Childhood in Triumviral Rome
Celia Schultz, SCAS och University of Michigan, talar på temat The Politics of Childhood in Triumviral Rome. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–16.00
Philosophy Tea: Albert Camus – Pesten
I säsongens sista Philosophy Tea under ledning av Professor Peter Wallensteen och Daniel Ogden diskuteras Albert Camus bok Pesten. Pesten är Albert Camus världsberömda fabel om rädsla och mod då pesten håller ett stadigt grepp om stadsborna. Camus tilldelades Nobelpriset i litteratur 1957. Följ evenemanget i direktsändning via länk. Evenemanget hålls på engelska.
-
–17.00
Online Book Discussion “Found in Translation: The English Poet Joseph Brodsky”
Evenemanget hålls på engelska.
-
–20.15
INSTÄLLT! Kammarmusik av Beethoven & pianoimprovisationer
Konserten är tyvärr inställd p.g.a. rådande omständigheter med covid-19.
-
–17.00
INSTÄLLD - Kurs: Våga tala
Tyvärr behöver vi ställa in höstterminens Våga tal kurs på grund av rådande omständigheter med Covid-19. Istället erbjuder vi en Zoom-föreläsning på Våga tala-temat 30 september med möjlighet att ställa frågor.
-
–21.00
INSTÄLLT! (((Tysk filmkväll: 4 Könige)))
INSTÄLLT! (((Fyra gånger under HT 2020 visas tysk film (på tyska med svensk eller engelsk textning) i Ihresalen. Kvällens film är 4 Könige. Fritt inträde. Max 50 personer!)))
-
–19.00
Framtidsakademin – Ett samtal om att implementera naturens rättigheter – internationella ramverk och nationella, lokala exempel
Varmt välkommen till ett öppet samtal med Martin Hultman, Chalmers och Pella Thiel, Naturens rättigheter i Sverige.
-
–11.30
NVivo för kvalitativ dataanalys - steg 2: Analysera och visualisera din kodning
Välkommen till en workshop där vi arbetar med NVivo, en programvara för kvalitativ dataanalys. Workshopen passar för dig som har deltagit i steg 1, eller redan är bekant med grundfunktionerna som tas upp i steg 1. Du behöver också ha kännedom om kvalitativ dataanalys som metod.
-
–
Löwdin symposium - Ett 60-års jubileum
Syftet bakom Löwdinföreläsningarna är att stimulera intresset för kvantkemi genom att bjuda in framträdande forskare för att presentera sin forskning och hålla en vanlig lektion i kemi.
-
–15.00
Messy trans experiences in Norway and the paradox of legal gender recognition
Vilken inverkan har juridiskt erkännande av någons genusidentitet på personens självförståelse? Seminariet hålls på engelska.
-
–15.45
BOOK LAUNCH - WEB EVENT: Corona – A Historical Perspective on the Pandemic of Our Time
Fredrik Charpentier Ljungqvist, SCAS och Stockholms universitet, presenterar sin nya bok Corona – Ett historiskt perspektiv på vår tids pandemi.
H. Orri Stefánsson kommenterar. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund. -
–16.15
Gör det nu!
Kursen Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
-
–18.00
Lärarcafé: Forskning - är det något för lärare?
Vår mötesplats för lärare och lärarstudenter.
-
–14.00
INSTÄLLT: Visning i adventstid
Följ med på visning bland julens växter: kanel, ingefära, vanilj, kardemumma... Lär dig mer om tropikernas växter.
-
–18.00
Trans and Sex Change in Contemporary Iran: A Socio-legal Study of Gendered Policies and Practices
Zara Saeidzadeh completed her doctoral degree in Gender Studies at Örebro University, Sweden on June 4, 2020. In her doctoral thesis, she examines the lives of trans people who undergo sex-change surgery in Iran from a socio-legal perspective. She now teaches and works as a researcher in Gender Studies at Örebro University. She is also a research associate at Simone de Beauvoir Institute, Concord
-
–12.30
UppTalk Weekly med Eva Åkesson: Reflektioner från nio års arbete som rektor vid Uppsala universitet
Möt Eva Åkesson i ett samtal om sin tid som rektor vid Uppsala universitet. Vilka utmaningar har hon mött och vad är hon mest stolt över?
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: The History and Philosophy of Biosignatures
David Dunér, SCAS och Lunds universitet, talar på temat The History and Philosophy of Biosignatures. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–17.00
Online Symposium "Russia’s Civilizational Politics: Conceptual, Methodological and Comparative Approaches"
Evenemanget hålls på engelska.
-
–10.45
Introduktion till Zotero
I introduktionskursen hjälper vi dig att komma igång, installera programvaran och skapa ett konto. Vi visar hur du sparar referenser till Zotero från artikeldatabaser, kataloger och webbsidor, bifogar PDF-filer, samt hur du infogar källhänvisningar och skapar litteraturlistor i ditt dokument.
-
–16.00
Ulleråker - från psykiatriskt sjukhus till bostadsrätt. Hur påminns vi om de personer som vistats på Ulleråker som patienter?
Föredraget handlar om ett forskningsprojekt som syftar till att undersöka hur kulturarvet skapas vid Ulleråker (ett tidigare psykiatriskt sjukhus i Uppsala). Under föredraget diskuterar vi hur Ulleråkers kulturarv skapas i stadsutvecklingsprocessen utifrån till exempel gatunamn och offentlig konst.
-
–14.45
Webbinarium: Ergonomi för studenter
Under coronapandemin är många studenter tvungna att studera hemifrån på distans - något som kan vara svårt för både kropp och själ.
-
–17.00
INSTÄLLD - Kurs: Våga tala
Tyvärr behöver vi ställa in höstterminens Våga tal kurs på grund av rådande omständigheter med Covid-19. Istället erbjuder vi en Zoom-föreläsning på Våga tala-temat 30 september med möjlighet att ställa frågor.
-
–10.15
Digitalt frukostseminarium: Uppsala – världens bästa klimatstad – också på riktigt?
Laura Hartman, hållbarhetschef på Uppsala kommun, möter forskare för att tillsammans utforska några av utmaningarna kring omställningen av staden i form av till exempel intresse- och målkonflikter i arbetet med att förverkliga kommunens högt uppsatta klimatmål.
-
–15.00
The toxicity of industrial/breadwinner masculinities; when climate change denial and white supremacy meet
Om vad den samtida anti-ekologismen och anti-feminismen har gemensamt. Seminariet hålls på engelska.
-
–16.15
INSTÄLLT! Akademiska kapellet: Julstämning
Konserten är tyvärr inställd p.g.a. rådande omständigheter med covid-19.
-
–15.00
NVivo för kvalitativ dataanalys - steg 3: exportera, dela och samarbeta
Välkommen till en workshop där vi arbetar med NVivo, en programvara för kvalitativ dataanalys. I steg 3 fokuserar vi på samarbete och fortsatt arbete utanför NVivo, antingen genom att extrahera data för användning i annan programvara eller genom att exportera data för att presentera och/eller publicera.
-
–20.30
INSTÄLLT! Blue Swinging Christmas
Konserten är tyvärr inställd p.g.a. rådande omständigheter med covid-19.
-
–13.00
INSTÄLLD Digitalisering i vården: oflexibla system i en flexibel vardag?
Välkommen till våra populärvetenskapliga lunchföreläsningar! Forskare från Centrum för genusvetenskap föreläser och skapar samtal kring aktuella frågor. I samarbete med Folkuniversitetet och Reginateatern.
-
–13.00
UppTalk Weekly panelsamtal om Energipilot Gotland som ska bana väg för hela Sveriges energiomställning
År 2040 ska Sverige ha 100% förnybar elproduktion och 2045 noll nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. För att nå dessa mål har regeringen bestämt att Gotland ska bli pilot i omställningen till ett hållbart energisystem. Men hur ska detta gå till? Vad krävs av myndigheter, forskningen, samhället och privata aktörer för att vi ska nå målen? Och kommer vi att lyckas?
-
–17.00
Hybrid Information Warfare: The Ukrainian Experience
Evenemanget hålls på engelska.
-
–11.15
Docentföreläsning: "300 år av berlinerblått: Resan från skrupelfria alkemister till hållbara batterier"
Institutionen för kemi - Ångström inbjuder härmed alla intresserade till en docentföreläsning i ämnet kemi med inriktning mot materialkemi.
-
–16.00
Julföreläsning: Att fira jul på sjukhus
Urban Josefsson, museichef och idéhistoriker, berättar om julfirande på Akademiska sjukhuset och Ulleråkers sjukhus under första hälften av 1900-talet.
Varmt välkomna att delta digitalt! -
–17.30
TRÖST – öppna samtal i nedstängd tid
Vad ger oss tröst? Varierar det i olika situationer eller under olika tider i livet? Är tröst alltid en bra sak då bot egentligen är bättre? TRÖST är ett fritt samtal kring en väsentlig mänsklig fråga.
-
–11.15
Docentföreläsning: Trace metal analysis with ICP-MS: Case study of iron in seawater
Föreläsningen, som är ett lärarprov för den som ansöker om att bli antagen som docent, ska kunna följas av studenter och andra med kunskaper på grundutbildningsnivå inom ämnet, men kan även vara av intresse för en bredare publik. Föreläsningen varar 45 minuter med efterföljande frågestund och diskussion och kommer att ges på engelska.
-
–18.00
Avtackning av rektor och prorektor
Vid årsskiftet lämnar rektor Eva Åkesson och prorektor Anders Malmberg sina uppdrag vid Uppsala universitet. Med anledning av den rådande pandemin kommer den planerade avtackningen och det ceremoniella rektorsskiftet endast ske digitalt.
-
–16.30
Rektorsskifte 2020
Den 18 december är det dags för rektorsskifte vid Uppsala universitet. Nuvarande rektor Eva Åkesson lämnar över uppdraget som rektor till Anders Hagfeldt vid en traditionell ceremoni i universitetsaulan. På grund av pandemin blir det utan publik denna gång, men alla kan följa högtidligheterna digitalt.
-
–14.00
AI4Research: Artificial intelligence and the changing sources of competitive advantage: A resource-based investigation of chess tournaments
Välkommen till ett öppet seminarium inom ramen för AI4Research. Sebastian Karkowski talar om hur spelbilden i schackturneringar påverkas när artificiell intelligens kommer in i bilden.
-
–15.00
INSTÄLLT! Nyårsöppet i Tropiska växthuset
Upplev ljus, värme och grönska när vintern är som mörkast.
-
–14.00
INSTÄLLT: Visning i vintertid
Välkommen till årets första visning i Uppsalas finaste regnskog.
-
–17.00
A question of Trust? Hard and Soft Law during the Covid-19 Pandemic
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: The Big Picture: From Cosmic Origins to Life on Exoplanets
Martin Sahlén, SCAS och Uppsala universitet, talar på temat The Big Picture: From Cosmic Origins to Life on Exoplanets. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–11.30
Introduktion till Mendeley - Online
Mendeley är ett referenshanteringsprogram som även fungerar som ett socialt nätverk för forskare över hela världen. Kursen vänder sig främst till doktorander och forskare, som vi tror kan ha mest nytta av Mendeley, men fungerar även för masterstudenter. Är du student på grundnivå och letar efter ett referenshanteringsprogram så rekommenderar vi Zotero.
-
–14.15
Introduktion till Zotero - Online
I introduktionskursen hjälper vi dig att komma igång, installera programvaran och skapa ett konto. Vi visar hur du sparar referenser till Zotero från artikeldatabaser, kataloger och webbsidor, bifogar PDF-filer, samt hur du infogar källhänvisningar och skapar litteraturlistor i ditt dokument.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Urtidsdjurens resa från vatten till land - ett detektivarbete där fotspår är ledtråden
När lämnade ryggradsdjuren vattnet, vad har emalj och fiskars fjäll för likheter med varandra och hur ser ett långhalsat dinosauriefoster ut inuti sitt ägg? Möt Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi och ta chansen att ställa alla dina frågor om människan och djurens evolution. Varmt välkomna
-
–16.30
U-CARE seminarserie: Hjärtinfarkt och lindrig kognitiv störning
Thea Liljeroos presenterar resultat från en intervjustudie med personer med en lindrig kognitiv störning som har haft en hjärtinfarkt. Hur ser deras utmaningar ut?
Efter presentationen diskuterar professor Louise von Essen och doktorand Chelsea Coumoundouros studien tillsammans med Thea Liljeroos och övriga deltagare.
Kontakta Miro Anter för Zoom-länk till seminariet, som hålls på engelska. -
–20.00
The American Dilemma 2020: Nine Lessons for Healthy Democracies
The Trump presidency exposed and amplified a number of long-developing problems in the United States. This talk explores historic threats to nine key elements of liberal democracy.
-
–15.00
Licentiate seminar: Urban building energy modeling: A systematic evaluation of modeling and simulation approaches.
-
–15.00
MEDHUM-seminariet: Hundens roll för hälsa och välbefinnande
Tora Holmberg presenterar forskning på temat: "Vardagens intimitet- att leva i takt med hundar" och Tove Fall presenterar forskning på temat: "Registerbaserade studier av hundens påverkan på ägarens hälsa".
-
–17.00
Hållbara studier under pandemitider
Välkomna till en ny termin! Tyvärr råder fortfarande en pandemi som påverkar oss alla, men det finns verktyg för att hantera många av de svårigheter pandemin kan medföra. Studenthälsans föreläsning ger dig bra råd och tips kring att plugga på distans, hantera stress, isolering och få balans i livet.
-
–17.00
SINAS-seminarium: “Translating Sex Culture: Transnational Sex Education and the U.S.-Swedish Relationship, 1910s–1960s”
-
–13.00
UppTalk Weekly panelsamtal: CRUSH Covid - samverkan för att dämpa smittspridning i Uppsala
I detta panelsamtal möter vi forskare och praktiker från det innovativa och tvärvetenskapliga forskningsprojektet CRUSH Covid. Syftet med CRUSH Covid är att kartlägga och försöka dämpa ökad smittspridning av covid-19 i Uppsala län. Projektet jobbar bland annat med en metod som kombinerar information från flera olika datakällor för att hitta tidiga signaler på ökad lokal smittspridning i realtid.
-
–14.00
AI4Research – AI for Science and Responsibility
Questions in research and science and how we generate and represent knowledge are increasingly entangled with the use of data and as part of our effort to understand and intervene within complex systems. AI enters as an oft-called on tool that transforms how we solve our world's complex challenges. Seminariet ges på engelska.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: Diplomacy and Empire: Peter Tolstoi in Istanbul and Russian-Ottoman Entanglements in the Age of Tsar Peter the Great
Jan Hennings, SCAS och Central European University, talar på temat "Diplomacy and Empire: Peter Tolstoi in Istanbul and Russian-Ottoman Entanglements in the Age of Tsar Peter the Great". Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–16.30
Webinar: LinkedIn - maximize your profile
CareerTuesday. How can you optimize LinkedIn for your professional development? https://careergate.student.uu.se/sv/event/4700
-
–16.30
Webbinarium: LinkedIn - bästa profilen!
KarriärTisdag. Hur kan du optimera LinkedIn för din professionella karriärutveckling? https://careergate.student.uu.se/sv/event/4702
-
–17.00
Book Panel "Social Distinctions in Contemporary Russia"
Evenemanget handlar om sociala förändringar i Ryssland och kommer ges på engelska.
-
–18.00
Webinar on West African Dynamics
Välkommen till webinariet West African Dynamics / Dynamiques ouest-africaines
anordnat av Forum för Afrikastudier och Mande Studies Association
torsdagen den 28 januari kl. 14:00-18:00 CET
Join: https://uu-se.zoom.us/j/64816428128
Meeting ID: 648 1642 8128
Simultan-tolkning engelska-franska -
–16.30
30 years with the Baltic Sea Environment: What has happened and where are we heading?
Det här är del 1 av seminarieserien "Space Bridges 2.0" organiserat av the Baltic University Programme. Under den första sessionen kommer vi fokusera på Östersjöns miljöutveckling efter kalla krigets slut. Vi kommer både djupdyka in i havets biologiska status, likväl de möjligheter och utmaningar som dess återställande står inför. Seminariet ges på engelska.
-
–15.30
Östersjödagarnas webbseminarier
Blått Centrum Gotland tillsammans med aktörer runt om i landet arrangerar en heldag med fokus på Östersjön.
-
–18.00
Att skapa en hållbar distansstudietid under pågående pandemi
Som student är det vanligt att uppleva att kraven överstiger ens resurser, vilket kan leda till stress. Att studierna helt eller delvis sker på distans kan innebära en extra utmaning samtidigt som många känner sig ensamma och isolerade på grund av den pågående pandemin.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Kan hormonstörande kemikalier i vår omgivning orsaka fetma, infertilitet och lägre IQ?
Varje dag utsätts vi för en blandning av olika kemikalier där vissa av dem har egenskapen att de kan störa vårt hormonsystem. Dessa hormonstörande kemikalier är förknippade med sjukdomar som drastiskt ökar i samhället, bland annat fetma och infertilitet. Hur vi ska hantera detta kommer vi i veckans UppTalk Weekly att samtal om med vår gäst professor Joëlle Rüegg. Varmt välkomna!
-
–16.00
CRS samverkansdag
CRS välkomnar både nya och etablerade samarbetspartners att delta under en dag för diskussion om CRS mångvetenskapliga forskning om religion och värderingar, och hur detta kan tillgodose behoven hos myndigheter, organisationer och företag i Sverige idag.
-
–16.30
Webinar: What about a career within research?
CareerTuesday. What is it like being a researcher? Meet three researchers at Uppsala university sharing their career stories. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4813
-
–18.00
Webinar: A Swedish-American Journey of Innovation in Cancer Research
Evenemanget hålls på engelska.
-
–11.00
Docenturföreläsning: "Vad är det vi mäter? Betydelsen av selektivitet."
Institutionen för kemi - BMC inbjuder härmed alla intresserade till en docentföreläsning i ämnet kemi med inriktning mot analytisk kemi. Föreläsningen ges på engelska.
I denna föreläsning kommer selektivitet, ett inom analytisk kemi viktigt begrepp, att presenteras och med ett antal exempel kommer dess betydelse för mätresultat och dess tolkning att illustreras. -
–
Symposium: Journalism, Media and the Normalization of (Right-Wing) Populism and Nativist Authoritarianism
International Symposium co-organised by Uppsala University Media and Communications and School of Journalism, Media and Communication, University of Gothenburg.
-
–13.00
UAC Seminar: “If patients had antibiotic treatment options, how would they choose? A trade-off between antibiotic resistance and cost”
Evenemanget ges på engelska.
-
–13.00
UAC Seminar: “If patients had antibiotic treatment options, how would they choose? A trade-off between antibiotic resistance and cost”
Seminariet ges på engelska.
-
–14.00
Vinterståndare hos Linné
Trädgårdsmästaren pratar om vinterståndare, hur de förgyller trädgården under vintern och hu de gynnar fåglar och nyttiga kryp i rabatterna.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Tio ekvationer som styr vår värld
Denna vecka gästar David Sumpter Upptalk Weekly. David är professor i tillämpad matematik. Hans forskning undersöker allt från fiskstims och myrkoloniers inre arbete, fotbollslags passningsnätverk, segregering i samhället till maskininlärning och artificiell intelligens. Gör oss sällskap när vi samtalar med David om de tio ekvationer som styr vår värld och hur du kan använda dem till din fördel.
-
–17.00
Webinar: Job searching during covid-19
CareerTuesday online with GoinGlobal: The evelution of employment in time of pandemics. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4518
-
–14.00
Träden på vintern
Följ med på en tur längs trädstigen med svenska träd och buskar. Lär känna trädens knoppar och former. Start vid Linneanums pelartrappa. Obligatorisk föranmälan-
-
–12.30
UppTalk Weekly: Vad kan vi lära oss av evolutionära processer från studier av bakteriers arvsmassor?
Möt professor Siv Andersson, molekylärdetektiven som studerar mekanismer och evolutionära krafter som styr hur arvsmassan förändras över tiden. Sivs forskning omfattar allt ifrån gener, bakterier i honungsbin och hur det kan vara möjligt att designa bakterier för att bryta ner socker och producera aminosyror, vitaminer och andra viktiga ämnen som komplement till vår diet. Varmt välkomna!
-
–17.00
Introduktion till mindfulness
Genom mindfulness kan du träna upp din förmåga att vara i nuet och öva dig på att vända uppmärksamheten inåt. När vi lägger märke till hur vi har det och accepterar våra känslor, tankar och behov så som de ser ut, så skapar vi förutsättningar för ett mer positivt förhållningssätt till oss själva.
-
–16.30
Webbinarium: Ett attraktivt CV och brev - hur?
KarriärTisdag. Funderar du på hur du kan formulera ditt CV och brev inför en jobbansökan? Vi ger dig grunderna. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4694
-
–16.30
Webinar: CV and Cover letter - be attractive!
CareerTuesday. A basic webinar on how to write your CV and Cover letter. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4688
-
–16.30
Våga tala
Många studenter tycker att det är svårt och ångestfyllt att tala inför andra. Att hålla föredrag, redovisa grupparbeten eller bara vara aktiva vid seminarier kan bli så jobbigt att man får kroppsliga symtom och det kan bli svårt att klara av studierna.
-
–19.00
Framtidsakademin – Makt och motstånd regionalt och globalt – om hur informationskrig hotar att slå sönder det öppna samhället
Varmt välkommen till en öppen föreläsning med Patrik Oksanen, journalist och författare, “Makt och motstånd regionalt och globalt – om hur informationskrig hotar att slå sönder det öppna samhället”
-
–16.15
Gör det nu!
Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
-
–
Sportlovskul: gå på blomjakt i trädgården
Vi har pyntat delar av trädgården med blommor. Följ vårt reflexstråk för att hitta till dem. För stora som små! Start vid Tropiska växthuset.
-
–17.00
Introduktion till mindfulness
Genom mindfulness kan du träna upp din förmåga att vara i nuet och öva dig på att vända uppmärksamheten inåt. När vi lägger märke till hur vi har det och accepterar våra känslor, tankar och behov så som de ser ut, så skapar vi förutsättningar för ett mer positivt förhållningssätt till oss själva.
-
–16.30
Webinar: How to start your own business in Sweden
Career Tuesday. Are you dreaming of realizing your ideas? Do you want to know what it is like to start your own business? https://careergate.student.uu.se/sv/event/4698
-
–16.00
STEM Virtual Career Fair
Looking to start a career within Science, Tech, Engineering or Math? This is the virtual career fair for you! https://careergate.student.uu.se/sv/event/4454
-
–16.30
Hantera tankar och känslor
Tankar och känslor är en del av att vara människa, men kan också orsaka bekymmer i våra liv. Studenthälsans föreläsning ger dig kunskap att hantera tankar och känslor på ett funktionellt sätt med strategier utifrån kognitiv beteendeterapi. Lika viktigt under en pandemi som under livet i övrigt.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Forskning och utveckling av material för att laga skadade kroppar
Vid veckans Upptalk weekly möter vi en vetenskapsman som drivs av att utveckla material till innovativa reservdelar. Exempel på detta är nya dentala material, skallimplantat som omvandlas till skelettvävnad, benlim som lagar brutna kroppsdelar på ett sätt som skruvar inte kan och nya koncept för missbrukssäkring av läkemedel. Gör oss sällskap och passa på att ställa alla dina frågor till Håkan!
-
–17.00
Introduktion till mindfulness
Genom mindfulness kan du träna upp din förmåga att vara i nuet och öva dig på att vända uppmärksamheten inåt. När vi lägger märke till hur vi har det och accepterar våra känslor, tankar och behov så som de ser ut, så skapar vi förutsättningar för ett mer positivt förhållningssätt till oss själva.
-
–16.30
Webinar: Ask a PhD student
CareerTuesday. How does PhD studies really work? Now is the time to ask all the questions you have about post graduate studies! https://careergate.student.uu.se/sv/event/4704
-
–11.30
NVivo för kvalitativ dataanalys - steg 1 - Online
Bekanta dig med NVivo och börja koda din data
-
–19.00
Hantera stress och främja hälsa – kurs i tre delar
Att studera vid universitet kan innebära positiva utmaningar, men också kännas svårt. Det kan leda till oro och stress. På kursen arbetar vi med att öka förståelsen för vad som stressar och strategier för att förebygga och hantera den stress som är ofrånkomlig i det dagliga livet – inte minst som student.
-
–
Ögonfröjd i ögonhöjd
Under en hel vecka låter vi oss förföras av vårens snödroppar. Beundra de skira små dropparna i vårt glashus och vandra genom vår nya hängande trädgård. Låt dig fascineras av hur olika de faktiskt är.
-
–14.00
En galantofil kärlekshistoria
Vi öppnar utställningen "Snödroppar" med ett föredrag med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson och författaren samt fotografen Elisabeth Svalin Gunnarsson. De presenterar sin bok ”Snödroppar – en galantofil kärlekshistoria". Obligatorisk föranmälan.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Kan stenätande bakterier vara nyckeln till minskad koldioxidhalt i atmosfären?
Kan bakterier verkligen äta sten? Och på vilket sätt bidrar dessa bakterier till kampen att få ett nettoutsläpp av växthusgaser ut i atmosfären? Detta är några av de frågeställningar vi i denna veckas UppTalk Weekly ska prata om med Anna Neubeck, forskare i paleobiologi vid institutionen för geovetenskaper. Varmt välkomna!
-
–17.00
Introduktion till mindfulness
Genom mindfulness kan du träna upp din förmåga att vara i nuet och öva dig på att vända uppmärksamheten inåt. När vi lägger märke till hur vi har det och accepterar våra känslor, tankar och behov så som de ser ut, så skapar vi förutsättningar för ett mer positivt förhållningssätt till oss själva.
-
–16.30
Webbinarium: Nätverka dig till drömjobbet
KarriärTisdag. Förbered dig på din framtida karriär genom att bygga nya strategiska nätverk med arbetsgivare. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4708
-
–16.30
Webinar: Network your way to your dream job
Career Tuesday. Prepare yourself for your future career by building new strategic networks. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4707
-
–19.00
Hantera stress och främja hälsa – kurs i tre delar
Att studera vid universitet kan innebära positiva utmaningar, men också kännas svårt. Det kan leda till oro och stress. På kursen arbetar vi med att öka förståelsen för vad som stressar och strategier för att förebygga och hantera den stress som är ofrånkomlig i det dagliga livet – inte minst som student.
-
–14.00
Snödropps-safari
Följ med på en snödroppstur där vårens förkämpe står i centrum. Vi besöker utställningen men med lite tur får vi också se några av trädgårdens mer ”vilda” snödroppar. Obligatorisk föranmälan.
-
–18.00
Webinar: CV and Cover letter - be attractive!
CareerTuesday. A basic webinar on how to write your CV and Cover letter. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4689
-
–18.00
Webbinarium: Ett attraktivt CV och brev - hur?
KarriärTisdag. Funderar du på hur du kan formulera ditt CV och brev inför en jobbansökan? Vi ger dig grunderna. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4695
-
–19.00
Framtidsakademin – Klimat, makt och motstånd bland unga
Varmt välkommen till en öppen föreläsning med Maria Ojala, Universitetslektor, Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete, Örebro universitet “Klimat, makt och motstånd bland unga”
-
Nominera till Pedagogiska priset
Dags att nominera bästa läraren till pedagogiska priset! Nominera senast 18 mars 2021. Uppsala universitet delar ut pedagogiska priser för framstående insatser inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
-
–19.00
Hantera stress och främja hälsa – kurs i tre delar
Att studera vid universitet kan innebära positiva utmaningar, men också kännas svårt. Det kan leda till oro och stress. På kursen arbetar vi med att öka förståelsen för vad som stressar och strategier för att förebygga och hantera den stress som är ofrånkomlig i det dagliga livet – inte minst som student.
-
–19.30
Odlingsåret startar - SÅ gör Anette på Boäng
Anette Nilsson berättar om hennes uppstart av säsongen. Bli inspirerad av hennes kommande bok, handhavande, uppdrivning och plantering av utvalda växter. Ta även del av Anettes såkalender! Obligatorisk föranmälan.
-
–
Ätliga och giftiga växter i tropikerna
Gå på upptäcktsfärd i tropikerna och lär dig mer om ätliga och giftiga växter.
Öppet tisdag–fredag 11–15, lördag–söndag 12–15. -
–12.30
UppTalk Weekly: Hur arbetar svenska företag med grön förnyelse?
Hur utvecklar svenska företag och organisationer nya produkter och tjänster som tar hänsyn till miljö- och klimatpåverkan? Vad är intraprenörskap, vem är den "gröna" intraprenören och vilken roll spelar ett företags styrelse för grön förnyelse? Detta är några av de frågor vi kommer att beröra i veckans UppTalk Weekly med vår gäst Ivo Zander, professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet
-
–16.30
Webbinarium: LinkedIn - bästa profilen!
KarriärTisdag. Hur kan du optimera LinkedIn för din professionella karriärutveckling? https://careergate.student.uu.se/sv/event/4703
-
–16.30
Webinar: LinkedIn - maximize your profile
CareerTuesday. How can you optimize LinkedIn for your professional development? https://careergate.student.uu.se/sv/event/4701
-
–12.00
Presentation av Katarina Pirak Sikkus konstverk Agálašvuođa giesaldagagat
Konstnären Katarina Pirak Sikku presenterar sitt konstverk Agálašvuođa giesaldagagat på Carolina Rediviva i Uppsala, och möter curatorn Natalie King för ett samtal.
-
–
Påsklovskul: Påskäggsorientering
Med hjälp av karta och lite finurlighet letar du dig fram till svaret. Universitetets museer bjuder in till en lärorik och klurig tur mellan tropiska växthuset och Evolutionsmuseet. För dig mellan 5-12 år.
-
–16.30
Webbinarium - Bygger du din egen examen?
KarriärTisdag. Hur kan du bygga din egen kandidatexamen med fristående kurser? https://careergate.student.uu.se/sv/event/4705
-
–18.00
Stresshantering
Livet som student kan innebära mycket stress, och trots att det varken är fel eller farligt att känna stress så kan det påverka både studierna och livet i stort på negativa sätt. På Studenthälsans föreläsning lär du dig mer om vad stress är, hur du kan förebygga och hantera stress på ett funktionellt sätt.
-
–16.30
Webinar: How to start your own business in Sweden
Career Tuesday. Are you dreaming of realizing your ideas? Do you want to know what it is like to start your own business? https://careergate.student.uu.se/sv/event/4699
-
–16.30
Webinar: CV and Cover letter - be attractive!
CareerTuesday. A basic webinar on how to write your CV and Cover letter. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4690
-
–16.30
Webbinarium: Ett attraktivt CV och brev - hur?
KarriärTisdag. Funderar du på hur du kan formulera ditt CV och brev inför en jobbansökan? Vi ger dig grunderna. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4696
-
–14.00
Vårblomning i Linnés trädgård
Välkommen in på en tjuvtitt i Linnéträdgården när det blommar som vackrast i vårkvarteret och under trädkronorna. Botanisten visar sippor, nunneört, adonis, lökväxter och vårbolmört. Linnéträdgården. Obligatorisk föranmälan.
-
–16.30
Webbinarium: Efter ditt utbyte - vem tror du att du är?
KarriärTisdag. Har du varit på utbyte? Funderar du på att söka ett jobb? Hur ska arbetsgivaren förstå vad du lärde dig under ditt utbyte? https://careergate.student.uu.se/sv/event/4842
-
–19.00
Framtidsakademin – Kampen om den framtida staden – makt och motstånd i Uppsala
Varmt välkommen till en öppen föreläsning med Irene Molina, Professor i kulturgeografi, Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF), Professor, Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CEMFOR), Gästprofessor UCLA “Kampen om den framtida staden – makt och motstånd i Uppsala”
-
–19.00
Mellan krokus och sippor
Hur långt har våren kommit i år? Följ med på en rundtur i trädgården bland blommande vårlökar och andra vårtecken. Obligatorisk föranmälan.
-
–17.00
Säsongsstart i Linnés trädgård
Välkommen till Linnéträdgården för att njuta av blommande lökväxter och vårgröna träd. Besök Carl von Linnés professorsbostad och beundra de vackra handmålade tapeterna och familjen Linnés personliga föremål. Öppet tisdag-söndag 11-17, från 1 maj.
-
–17.00
Säsongsstart hos Linné
Linnés Hammarby öppnar för säsongen 1 maj. Välkommen till Linnés lund när våren är som vackrast. Följ med på en visning i bostadshuset eller ta en promenad i park och Kulturreservat.
-
–13.30
Vårbruk i Linnés trädgård
Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården. Obligatorisk föranmälan.
-
–19.00
Sköna magnolia
Fälj med trädgårdsmästaren på rundvandring när magnoliorna blommar som mest. Start vid Tropiska växthuset. Obligatorisk föranmälan.
-
–11.00
Trädens födelsedag
Uppsalas förskolebarn firar med sång och dans de träd som förskolorna planterade 2007 i Botaniska trädgården. För barn 3–4 år. Obligatorisk föranmälan, via vår bokning.
-
–
Karin Berglund - BLOMMA!
Se Karin Berglunds fotografier kopierade i en teknik som användes på 1800-talet då det inte fanns något färdigt fotomaterial. Man måste göra allting själv, från att preparera pappret och blanda färgen till den färdiga bilden. En fotoutställning med fokus på blommor.
-
–17.00
Hammarbydagen
Möt våren längs kulturstigen och i parken. Följ med på visningar om bondens arbete och kring vacker vårlök. Obligatorisk föranmälan till alla visningar utomhus.
-
–16.30
Webbinarium: Ett attraktivt CV och brev - hur?
KarriärTisdag. Funderar du på hur du kan formulera ditt CV och brev inför en jobbansökan? Vi ger dig grunderna. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4697
-
–16.30
Webinar: CV and Cover letter - be attractive!
CareerTuesday. A basic webinar on how to write your CV and Cover letter. https://careergate.student.uu.se/sv/event/4691
-
–16.00
Computer Science & IT Virtual Career Fair
Join the Virtual Career Fair for students and graduates, and find the right position to kickstart your career! https://careergate.student.uu.se/sv/event/4597
-
–19.00
Pollination - inte bara blommor och bin
Botanisten visar och berättar om pollination och den variationsrikedom som finns i naturen. Obligatorisk föranmälan.
-
–17.00
Visningsdag med 1700-talstema
Fira Linnés födelsedag med visningar i Linnés trädgård. Lär dig mer om livet på 1700-talet, Linnés blomsteralmanacka och växter från medelhavet. Obligatorisk föranmälan till alla visningar.
-
–
Plantering av sommarblommor
Dans samt plantering av Rudbeckia och andra sommarblommor tillsammans med barn från Uppsalas förskolor. Fyra bokningsbara pass per dag. Obligatorisk föranmälan.
-
–20.00
Cikadas vårkonsert
Upplev försommarkvällen med sång i sann Cikada-anda. Lyssna på musik med tänkvärda texter som berör, ofta i nya arrangemang. Mer info på cikada.se.
-
–19.00
Mellan hägg och syren
Visning av Botaniska trädgården i försommarskrud.Start vid Tropiska växthuset. Obligatorisk föranmälan.
-
–13.30
Planteringsdags i Linnéträdgården
Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården
-
–19.00
Från slottsträdgård till botanisk trädgård
Följ med på visning och lär om Barockträdgårdens och Linneanums historia. Start vid pelartrappan, Barockträdgården.
-
–
Utställning: Blommor, växter och natur
Linneanska med vänner tecknar och målar. Konstutställning i Linnéträdgårdens Orangeri.
-
–
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni – augusti. Start vid tropiska växthuset. På svenska kl. 13 och på engelska kl. 14.
-
–
Museinatt hos Linné
Uppsala museer firar museinatt. Upplev Linnés kulturarv i digitalt format. Program publiceras på uppsalasmuseer.se i maj. Linnéträdgården
-
–
Museinatt
Uppsala museer firar museinatt! Upplev det oväntade i digitalt format. Program publiceras på uppsalasmuseer.se i maj. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården.
-
–
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–19.00
Älskade pioner
Under fem års tid har vi renoverat vårt pionkvarter och invigningen ligger ännu något år bort. Men vi bjuder in till en tjuvkik av våra pioner redan denna säsong!
-
–19.00
Bondens år
Träffa bönderna på Hammarby och lyssna när de berättar om skötsel av markerna för att skapa ett 1700-talslandskap. Lär dig några växter och kanske klappa ett får under en rundvandring i kulturreservatet.
-
–
Flying seeds
Platsbyggd konst utomhus runt Linneanum. Ett samarbete med konstnärer inbjudna från Hokkaido. Konstverken skapas på plats.
-
–
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–19.00
Inte bara Rosa
Se rosor i alla dess färger under rosens dag. Följ med rosexpert Gunilla Uhlin Friberg som visar historiska rosor i Barockträdgården. Start vid Tropiska växthuset. Botaniska trädgården
-
–
Skärgårdens flora & Ögonblick för växter
Utställning av Nadya Deevas botaniska illustrationer av lokal natur med inspiration från Skärgården samt Petra Koralls närbilder på växter där botanikerns blick möter fotografens.
-
–
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–13.30
Beskärning i Linnés trädgård
Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården
-
–
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–16.00
Sommarslåtter
På Linnés tid gav ängarna vinterfoder till gårdens djur. Följ med i bondens sysslor: lär dig att använda lie och räfsa, att hässja och spinna ull. Fynda grönsaker från kålgården. Agrarhistorikern berättar om jordbruket och odlingen i kulturreservatet. Visningar av boningshuset varje timme. Linnés Hammarby.
-
–
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–
O-Ringen i Uppsala
Kvällsöppet till kl. 19 i Tropiska växthuset. Obs! Under förutsättning att tävlingarna genomförs. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården
-
–
O-Ringen i Uppsala
Kvällsöppet i Linnéträdgården måndag–fredag, samt familjevisningar i trädgården hela dagen onsdag 28/7. Lär dig mer om blomsterkungen och varför han blev Uppsalas största kändis. Linnéträdgården.
-
–
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.
-
–13.30
Fröinsamling i Linnéträdgården
Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården
-
–19.00
Ärtor och bönor
Gråärter, rovor - och den älskade kålroten.
Allt om dess historia, odling, mat och lite kuriosa. Obligatorisk föranmälan.
-
–
Helgvisningar i Botaniska trädgården
Följ med på guidad tur i Botaniska trädgården, lördagar och söndagar juni–augusti. Start vid Tropiska växthuset. På svenska 13.00 och på engelska 14.00.