Kalendarium
Observera att kalendern just nu visas filtrerad, men kalenderprenumerationen kommer vara ofiltrerad.
Följ dessa instruktioner för att lägga in prenumerationen i Outlook i Windows:
- Kopiera kalenderlänken.
- Gå till kalendervyn i Outlook.
- Högerklicka på Mina kalendrar (eller Andra kalendrar), välj Lägg till kalender, välj Från Internet.
- I dialogrutan som öppnas klistrar du in kalenderlänken.
- Svara ja på frågan om du vill lägga till Internetkalendern i Outlook och prenumerera på uppdateringar.
Kalendern finns nu med i din kalenderlista i Outlook. Du kan välja om kalenderposterna ska visas genom att klicka i bocken bredvid kalenderns namn.
För Safari på Mac, läs dessa instruktioner.
I andra kalenderprogram, kopiera länken och lägg till den på det sätt som används där.
-
–18.00
Att skapa en hållbar distansstudietid under pågående pandemi
Som student är det vanligt att uppleva att kraven överstiger ens resurser, vilket kan leda till stress. Att studierna helt eller delvis sker på distans kan innebära en extra utmaning samtidigt som många känner sig ensamma och isolerade på grund av den pågående pandemin.
-
–19.30
Introduktion till EBC Makerspace
Välkommen till vår introduktion av allt som du kan göra hos oss på EBC Makerspace. Kursen är obligatorisk för alla som vill utnyttja våra 3D-skrivare och riktar sig både till den som är nybörjare och den som har erfarenhet av 3D-skrivare sedan tidigare. Efter du avklarat kursen så kommer du veta allt som vi har att erbjuda, och även vara behörig att skriva ut på våra 3D-skrivare!
-
–12.30
UppTalk Weekly: Kan hormonstörande kemikalier i vår omgivning orsaka fetma, infertilitet och lägre IQ?
Varje dag utsätts vi för en blandning av olika kemikalier där vissa av dem har egenskapen att de kan störa vårt hormonsystem. Dessa hormonstörande kemikalier är förknippade med sjukdomar som drastiskt ökar i samhället, bland annat fetma och infertilitet. Hur vi ska hantera detta kommer vi i veckans UppTalk Weekly att samtal om med vår gäst professor Joëlle Rüegg. Varmt välkomna!
-
–16.00
CRS samverkansdag
CRS välkomnar både nya och etablerade samarbetspartners att delta under en dag för diskussion om CRS mångvetenskapliga forskning om religion och värderingar, och hur detta kan tillgodose behoven hos myndigheter, organisationer och företag i Sverige idag.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: From Big Data to Deeper Knowledge of the Human
Jan Komorowski, SCAS och Uppsala universitet, talar på temat "From Big Data to Deeper Knowledge of the Human". Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–16.00
Philosophy Tea - Martha Nussbaum, The Monarchy of Fear
I säsongens första Philosophy Tea diskuteras professor Peter Wallensteen och lektor Daniel Ogden amerikanska filosofen Martha Nussbaums bok The Monarchy of Fear .
Följ evenemanget via direktsändning. Studentpris: 20kr. Ord. pris: 30 kr.
Evenemanget hålls på engelska. -
–17.00
Webinar: Identities and Effects of Different Generations on Media Content Production and Consumption in Russia
Evenemanget ges på engelska.
-
–18.00
Webinar: A Swedish-American Journey of Innovation in Cancer Research
Evenemanget hålls på engelska.
-
–11.00
Docenturföreläsning: "Vad är det vi mäter? Betydelsen av selektivitet."
Institutionen för kemi - BMC inbjuder härmed alla intresserade till en docentföreläsning i ämnet kemi med inriktning mot analytisk kemi. Föreläsningen ges på engelska.
I denna föreläsning kommer selektivitet, ett inom analytisk kemi viktigt begrepp, att presenteras och med ett antal exempel kommer dess betydelse för mätresultat och dess tolkning att illustreras. -
–16.00
Europaperspektiv 2021: Ledande forskare om vägar till ett uthålligt EU
Vid årets Europaperspektivwebbinarium analyserar ledande svenska forskare hur EU kan möta några av vår tids stora utmaningar och finna vägar till ett långsiktigt uthålligt EU. Webbinariet är öppet för allmänheten och direktsänds via länk som finns att tillgå på: www.europaperspektiv.se ingen registrering behövs.
-
–17.00
Engelska parken
Boksläpp: Dagbok från Brasilien - Fascismen utifrån och inifrån
-
–18.30
SciFest lärarkväll
Inför vetenskapsfestivalen SciFest arrangeras ett antal digitala inspirationskvällar för lärare på grund- och gymnasieskolan.
-
–
Symposium: Journalism, Media and the Normalization of (Right-Wing) Populism and Nativist Authoritarianism
International Symposium co-organised by Uppsala University Media and Communications and School of Journalism, Media and Communication, University of Gothenburg.
-
–16.00
Hur utvecklas talspråk och kommunikativa färdigheter hos barn med hörselnedsättning? Öppet digitalt föredrag
Det är många olika faktorer som påverkar talspråksutveckling hos barn som förvärvar eller föds med en hörselnedsättning i tidiga barndomen. Under föredraget berättar Ulrika Löfkvist om sin forskning om detta.
-
–18.00
Lärarcafé: Att bli till i hoppet från en gunga
Vår mötesplats för lärarstudenter och verksamma lärare, som tillfälligt flyttat till webben.
-
Disputation – Hampus Östh Gustafsson
Hampus Östh Gustafsson försvarar sin avhandling Folkhemmets styvbarn: Humanioras legitimitet i svensk kunskapspolitik 1935–1980. Opponent är Thomas Kaiserfeld.
-
Disputation: Fordrans uppkomst inom insolvensrätten
Jonatan Schytzer disputerar i civilrätt
Opponent: Prof Claes Martinson, Handelshögskolan, Göteborg
Ordförande vid disputationen: Prof em Mikael Möller
Disputation kan följas via Zoom. Allmänheten har möjlighet via en dator som fakulteten tillhandahåller i Universitetshusets hall att kunna följa disputationen. Vänligen använd sidodörren. -
–13.00
UAC Seminar: “If patients had antibiotic treatment options, how would they choose? A trade-off between antibiotic resistance and cost”
Seminariet ges på engelska.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Tio ekvationer som styr vår värld
Denna vecka gästar David Sumpter Upptalk Weekly. David är professor i tillämpad matematik. Hans forskning undersöker allt från fiskstims och myrkoloniers inre arbete, fotbollslags passningsnätverk, segregering i samhället till maskininlärning och artificiell intelligens. Gör oss sällskap när vi samtalar med David om de tio ekvationer som styr vår värld och hur du kan använda dem till din fördel.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: Lacunae: Crafting a Narrative History of a Sixteenth Century Mughal Princess
Ruby Lal, SCAS och Emory University, talar på temat "Lacunae: Crafting a Narrative History of a Sixteenth Century Mughal Princess". Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–17.00
Roundtable "Society and Politics in the 2020-2021 Elections and Constitutional Revisions in Kyrgyzstan"
Denna rundabordsdiskussion kommer att fokusera på Kirgizistans president Japarovs rörelse och dess anhängare och utmanare. Presentationerna kommer att åtföljas av en diskussion mellan deltagarna och publiken.
-
–19.00
Introduktion till 3D-skrivarna på Ångström Makerspace
Välkommen till en introduktionskurs till 3D-skrivarna på Ångström Makerspace. Kursen är obligatorisk för alla som vill utnyttja våra 3D-skrivare och riktar sig både till den som är nybörjare och den som har erfarenhet av 3D-skrivare sedan tidigare. Efter kursen kommer du att ha "3D-skrivarkörkort" och får därmed möjlighet att själv boka 3D-skrivarna i Ångström Makerspace.
-
–16.00
Celsius-Linné föreläsningarna med symposium
Varmt välkomna till årets Celsius-Linné föreläsningarna med efterföljande symposium som kommer att hållas digitalt via zoom. Årets Celsiusföreläsare är Neil Lawrence, professor i Machine Learning vid universitetet i Cambridge och årets Linnéföreläsare är Melanie Sanford, professor i kemi vid universitetet i Michigan. Se fullständigt program nedan eller på webbsidan.
-
–16.00
Guidade mindfulnessövningar
Investera en halvtimme i ditt psykiska välmående – prova på mindfulness! En stunds mindfulness ger din hjärna och kropp en stunds paus i bruset. Mindfulness kan hjälpa dig att minska stress, ångest och nedstämdhet, hantera tankar och känslor, öka ditt fokus och förbättra ditt minne.
-
Licentiatseminarium: Duodenal switch for superobesity - changes in physiology and clinical results
Zakaria Bekhali försvarar sin licentiatavhandling "Duodenal switch for superobesity - changes in physiology and clinical results”.
-
Akademiska sjukhuset
Disputation: Being diagnosed and living with prostate cancer
Oskar Bergengren försvarar sin avhandling "Being diagnosed and living with prostate cancer". Disputationen kommer att hållas på svenska.
-
–14.00
Botaniska trädgården
INSTÄLLT! Träden på vintern
Följ med på en tur längs trädstigen med svenska träd och buskar. Lär känna trädens knoppar och former. Start vid Linneanums pelartrappa. Obligatorisk föranmälan.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Vad kan vi lära oss av evolutionära processer från studier av bakteriers arvsmassor?
Möt professor Siv Andersson, molekylärdetektiven som studerar mekanismer och evolutionära krafter som styr hur arvsmassan förändras över tiden. Sivs forskning omfattar allt ifrån gener, bakterier i honungsbin och hur det kan vara möjligt att designa bakterier för att bryta ner socker och producera aminosyror, vitaminer och andra viktiga ämnen som komplement till vår diet. Varmt välkomna!
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: Restricting Freedom during Pandemics
Iwao Hirose, SCAS och McGill University, talar på temat "Restricting Freedom during Pandemics". Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–16.00
Temadiskussion: Må bra under pandemin - var social, sov och träna
Kämpar du med att vara online hela tiden eller kanske känner dig isolerad? Behöver du uppmuntran för att ta bättre hand om dig själv eller kanske hjälp med sömnproblem?
-
–17.00
Introduktion till mindfulness
Genom mindfulness kan du träna upp din förmåga att vara i nuet och öva dig på att vända uppmärksamheten inåt. När vi lägger märke till hur vi har det och accepterar våra känslor, tankar och behov så som de ser ut, så skapar vi förutsättningar för ett mer positivt förhållningssätt till oss själva.
-
–19.30
Introduktion till EBC Makerspace
Välkommen till vår introduktion av allt som du kan göra hos oss på EBC Makerspace. Kursen är obligatorisk för alla som vill utnyttja våra 3D-skrivare och riktar sig både till den som är nybörjare och den som har erfarenhet av 3D-skrivare sedan tidigare. Efter du avklarat kursen så kommer du veta allt som vi har att erbjuda, och även vara behörig att skriva ut på våra 3D-skrivare!
-
–11.15
Docentföreläsning: "The electrode/electrolyte interphase – a critical yet elusive concept in Li-ion batteries."
Institutionen för kemi - Ångström inbjuder härmed alla intresserade till en docentföreläsning i ämnet kemi med inriktning mot materialkemi.
-
–13.00
Studenthälsans promenadgrupp
Vill du komma ut och röra på dig, få dagsljus och träffa andra studenter? Studenthälsan bjuder in till promenadgrupp. Svenska och internationella studenter är välkomna!
-
–16.30
Våga tala
Många studenter tycker att det är svårt och ångestfyllt att tala inför andra. Att hålla föredrag, redovisa grupparbeten eller bara vara aktiva vid seminarier kan bli så jobbigt att man får kroppsliga symtom och det kan bli svårt att klara av studierna.
-
–15.00
Torsdagsseminarium: Once upon a time/place
Det var en gång en plats och en tid. Välkommen till ett seminarium om erkännande, identiteter, att vara forskare, fysik och elitism.
-
–16.15
Gör det nu!
Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
-
–16.00
Guidade mindfulnessövningar
Investera en halvtimme i ditt psykiska välmående – prova på mindfulness! En stunds mindfulness ger din hjärna och kropp en stunds paus i bruset. Mindfulness kan hjälpa dig att minska stress, ångest och nedstämdhet, hantera tankar och känslor, öka ditt fokus och förbättra ditt minne.
-
–11.00
Female Faculty: Why so few and why care?
Seminarieserie om lika villkor: Del 1
-
–
Botaniska trädgården
Sportlovskul: gå på blomjakt i trädgården
Vi har pyntat delar av trädgården med blommor, på temat Sveriges nationalblomma. Följ stigen för att hitta till backnejlika, gulmåra, hjortron, kattfot, linnea, nattviol, liten blåklocka, midsommarblomster, smultron... Räkna antal av varje färg, gissa var de växer, hitta djurnamn! Digital frågesport för stora som små! Start vid Tropiska växthuset.
-
–17.00
SINAS-seminarium: “Racialization and Criminalization in the United States and Sweden”
-
–13.00
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur normbrytande och innovativt byggande leder till ett mer klimat- och socialt hållbart Sverige
Byggnader och byggsektorn står för 40 procent av de energirelaterade utsläppen av koldioxid. För att nå klimatmålen måste därför något radikalt ske. Vi måste bygga och renovera smartare och bryta normer inom byggbranschen. Men vad är då ett normbrytande och innovativt byggande? Och hur vävs sociala värden in så att städerna samtidigt blir attraktiva och tillgängliga för alla grupper i samhället?
-
–14.00
AI4Research open seminar: Spatiotemporal modelling of air quality in London
In this talk I will describe some of the problems, data, systems and machine learning methodology developed over the last 3 years at the London Air Quality project at The Alan Turing Institute.
-
–16.00
Temadiskussion: Hantera din stress och ångest
Känner du dig stressad av förväntningar, deadlines och hög arbetsbelastning? Behöver du tips för hur du kan minska eller hantera symtom på stress eller ångest?
-
–17.00
Introduktion till mindfulness
Genom mindfulness kan du träna upp din förmåga att vara i nuet och öva dig på att vända uppmärksamheten inåt. När vi lägger märke till hur vi har det och accepterar våra känslor, tankar och behov så som de ser ut, så skapar vi förutsättningar för ett mer positivt förhållningssätt till oss själva.
-
Biomedicinskt centrum
Disputation: "Fragment-based drug discovery: Novel methods and strategies for identifying and evolving fragment leads."
Edward FitzGerald försvarar sin avhandling.
-
–11.00
Öppen föreläsning: Avkollegialiseringen av svenska lärosäten
Vad ledde autonomireformens avreglering av det kollegiala styret till på lärosätesnivå? I presentationen diskuteras betydelsen av olika ledningsideal för universitet och högskolor, samt vad utfallet av reformen blev för de statliga lärosätena i Sverige.
-
–13.00
Studenthälsans promenadgrupp
Vill du komma ut och röra på dig, få dagsljus och träffa andra studenter? Studenthälsan bjuder in till promenadgrupp. Svenska och internationella studenter är välkomna!
-
–16.30
Hantera tankar och känslor
Tankar och känslor är en del av att vara människa, men kan också orsaka bekymmer i våra liv. Studenthälsans föreläsning ger dig kunskap att hantera tankar och känslor på ett funktionellt sätt med strategier utifrån kognitiv beteendeterapi. Lika viktigt under en pandemi som under livet i övrigt.
-
–19.00
Introduktion till 3D-skrivarna på Ångström Makerspace
Välkommen till en introduktionskurs till 3D-skrivarna på Ångström Makerspace. Kursen är obligatorisk för alla som vill utnyttja våra 3D-skrivare och riktar sig både till den som är nybörjare och den som har erfarenhet av 3D-skrivare sedan tidigare. Efter kursen kommer du att ha "3D-skrivarkörkort" och får därmed möjlighet att själv boka 3D-skrivarna i Ångström Makerspace.
-
–19.00
Framtidsakademin – Makt och motstånd regionalt och globalt – om hur informationskrig hotar att slå sönder det öppna samhället
Varmt välkommen till en öppen föreläsning med Patrik Oksanen, journalist och författare, “Makt och motstånd regionalt och globalt – om hur informationskrig hotar att slå sönder det öppna samhället”
-
–16.15
Gör det nu!
Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
-
–16.00
Guidade mindfulnessövningar
Investera en halvtimme i ditt psykiska välmående – prova på mindfulness! En stunds mindfulness ger din hjärna och kropp en stunds paus i bruset. Mindfulness kan hjälpa dig att minska stress, ångest och nedstämdhet, hantera tankar och känslor, öka ditt fokus och förbättra ditt minne.
-
Ångströmlaboratoriet
Disputation: "Charge Separation on Localized Surface Plasmon and Hot Carrier Transfer to Semiconductors."
Yocefu Hattori försvarar sin doktorsavhandling med titeln: "Charge Separation on Localized Surface Plasmon and Hot Carrier Transfer to Semiconductors".
-
–14.00
Linnéträdgården
INSTÄLLT! Vinterståndare hos Linné
Trädgårdsmästaren visar vinterståndare, och berättar om hur de förgyller trädgården under vintern och hur de gynnar fåglar och nyttiga kryp i rabatterna. Obligatorisk föranmälan.