Virtuell Uppsalalunch med Uppsala universitet i fokus

  • Datum: –13.00
  • Plats: Mötet kommer att hållas via Uppsala universitets webbplattform Zoom. Länken kommer att skickas ut fredag 5/6
  • Arrangör: Handelskammaren i Uppsala län i samarbete med Uppsala universitet
  • Kontaktperson: Johanna Lorentzi
  • Föreläsning

Uppsalalunchen i juni är extra speciell. Dels blir det premiär för ett samarbete mellan Handelskammaren och Uppsala universitet. Dels blir det premiär för Uppsalalunchen som ett digitalt möte. Vi vågar utlova både matnyttigt mingel och aptitliga infallsvinklar.

Som vanligt bjuder vi på en variation av aktuella och spännande frågor – ett kunskapsbord av smårätter, helt enkelt. Men denna gång är samtliga talare forskare från Uppsala universitet. Vi vet ju att kunskap är motgift mot virus av alla de slag – så välkommen till en Uppsalalunch som garanterat bjuder på kunskap du inte visste att du saknade.

Professor Johan Tysk, vicerektor för vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap. "Uppsala universitets uppgift är att vinna och förmedla kunskap till mänsklighetens gagn och för en bättre värld.” Så inleds Uppsala universitets Mål- och Strategidokument. Stora ord och höga ambitioner! Vad betyder de för oss som är verksamma i Uppsala?

Professor Henrik Williams, Institutionen för nordiska språk är en av världens ledande runforskare. Nyligen var han en i ett team som kunde presentera en tolkning av den kända Rök-stenen. Vad berättar runstenarna i Uppsalas Universitetspark? Och hur länge till kan vi läsa dem?

Professor Charlotte Platzer Björkman, Institutionen för materialvetenskap, vet det mesta om solceller för elproduktion och de utmaningar som forskningen fortfarande står inför för att utnyttja solens hela spektrum mer effektivt.

Professor Mathias Hallberg, Institutionen för farmaceutisk biovetenskap, forskar om droger och drogberoende. Här ställer han sig frågan: Kan man reparera en skadad hjärna?

Dr. Fredrik Nikolajeff, Universitetslektor i mikrosystemteknik, Institutionen för materialvetenskap. Forskning och utveckling av diagnostik har kanske aldrig varit mer aktuell än i dag. Fredrik är forskare, innovatör och entreprenör, som stångats mot hinder av olika slag. Han är också initiativtagare och biträdande föreståndare för Medtech Science & Innovation.

Professor Johan Sundström, Institutionen för medicinska vetenskaper, är forskare och hjärtläkare vid Akademiska sjukhuset. Blodtryck eller ålder? Ja, vad är viktigast när vi definierar riskgrupper för Corona-virusets framfart?

Dr. Yaffa Epstein, Institutionen för juridik, samarbetar ofta med naturvetare i sin forskning om miljörätt. Hon är också en drivande kraft bakom Uppsala universitets människorättsklinik.

Praktisk information: Mötet kommer att hållas via Uppsala universitets web-plattform Zoom. Ladda helst ner Zoom i förväg. Det kostar inget, och du kan göra det här https://zoom.us/download. Det går även att ansluta via sin webbläsare.

Handelskammaren kommer dela med sig av följande information till Uppsala universitet: Namn, organisation och e-postadress. Detta behövs för att kunna skicka ut länk till videomötet, samt möjliggöra en uppföljande utvärdering. Informationen sparas inte.

Registreringen är öppen från 11.30

Anmäl dig nu

Vänligen observera att antalet platser är begränsat.