Presentation av Katarina Pirak Sikkus konstverk Agálaččat bivttastuvvon sohkagotti ivnniiguin

Konstnären Katarina Pirak Sikku presenterar sitt konstverk Agálaččat bivttastuvvon sohkagotti ivnniiguin på Carolina Rediviva i Uppsala, och möter curatorn Natalie King för ett samtal.

Konstverkets titel: Agálaččat bivttastuvvon sohkagotti ivnniiguin
Ihkuven aajkan maadtoej klaeriejgujmie gåårveldihkie
Närvarande: Konstnären Katarina Pirak Sikku och curatorn Natalie King
Sänds från: Kart- och bildenheten, Carolina Rediviva, Uppsala

Konstverket kommer att presenteras på Kart- och bildenheten, Carolina Rediviva, Uppsala, men på grund av rådande omständigheter sker deltagandet via Zoom. Konstverket är på ett sätt en avslutning på ett mångårigt konstnärligt arbete med utgångspunkt i de djupa och svåra spår som rasbiologin har satt i det samiska folkhemmet.

I arkivet efter Institutet för rasbiologi finns 117 fotoalbum varav 49 innehåller fotografier av samer. Albumen kommer från hela Sápmi och är indelad efter område. I konstverket får var och en av de 49 albumen ett speciellt fodral sytt med största omsorg utifrån områdets dräkttradition. Materialet är kläde, tenntråd, pärlor, band och spets.

Alla fotografier i albumen är anonymiserade. Under varje fotografi finns ett nummer. Konstnären vill på det här sättet ge tillbaka historien till dessa svartvita fotografier. ”Jag har sett er, jag känner till er historia,” är vad hon vill säga. Titeln Agálaččat bivttastuvvon sohkagotti ivnniiguin kan närmast beskrivas som en skapande handling i syfte att lyfta fram och för evigt linda in och beklä de utsatta med deras egna berättelser och traditioner.

I samband med presentationen kommer konstnären Katarina Pirak Sikku att samtala med curatorn Natalie King. Samtalet sker på engelska.

Registrera dig till eventet här
Efter att du har registrerat dig får du ett bekräftelsemail med instruktioner.

Presentation av Katarina Pirak Sikkus konstverk Agálaččat bivttastuvvon sohkagotti ivnniiguin