Familjen – en föränderlig institution i utdöende

• Location: Humanistiska teatern
  • Lecturer: Arizo Karimi
  • Organiser: Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap
  • Contact person: Anna Liv Jonsson
  • Phone: 018-471 1475
  • Seminarium

Arizo Karimi, fil. dr. i nationalekonomi, inleder fjärde delen av Humanistiska teaterns samtalsserie. En av samhällets mest fundamentala institutioner – familjen – har genomgått markanta förändringar under kort tid.

I de flesta västerländska länder har man sett en ökning i skilsmässotalen och en kraftig ökning i åldern vid vilken man skaffar sitt första barn och gifter sig, om man alls gifter sig. Det har också skett en delvis frikoppling mellan barnafödande och parbildning i takt med framväxten av ny teknologi och lagstiftning som tillåter att man blir förälder på egen hand. Vilken funktion fyller ”familjen” i dagens samhälle och hur påverkas den av politik, arbetsmarknad, och normer? Vilka fördelningsmässiga konsekvenser finns av en arbetsmarknad i förändring på möjligheterna att bilda familj och hålla samman?

Panelister: Joakim Palme, Professor i statsvetenskap, Uppsala Universitet och Marie Evertsson, Professor i sociologi vid Stockholms Universitet.

Moderator: Sara Martinson, kommunikationsansvarig vid IFAU

Kommande delar i samtalsserien:
Onsdagen den 20 mars.
Tisdagen den 16 april.